Forskning

Kemisk substans kan bromsa listeria

Kemisk substans kan bromsa listeria
Forskarna har hittat ämnen som försvagar bakteriens vapen. Utan vapen blir attacken på människans celler betydligt mindre. På bilden syns en odling av listeriabakterier. Foto: Colourbox

Resistens mot antibiotika kräver nya strategier för att utveckla läkemedel. Umeåforskare har fått fram ämnen som snarare avväpnar än dödar bakterien listeria.

Med hjälp av nya kemiska föreningar kan listeriabakteriens sjukdomsalstrande förmåga, dess virulens, bromsas. De nya rönen publiceras idag i tidskriften Cell Chemical Biology.

En listeria-infektion kan vara allvarlig, särskilt om patienten är äldre, spädbarn, gravid kvinna eller har nedsatt immunförsvar. För nästan en tredjedel av patienterna slutar sjukdomen med döden. Bakterien räknas till de mest allvarliga livsmedelsburna infektionerna. Men däremot förekommer inte många fall i Sverige, mellan 60 och 90 personer smittas årligen.

Avväpnar bakterien

Forskargruppen vid Umeå centre for microbial research testade ett stort antal möjliga kemiska föreningar, så kallade 2-pyridoner, för att se om de kunde hämma listeria-infektion på celler från människa. De upptäckte att vissa föreningar bromsade bakteriens förmåga att attackera cellen.

– Vår studie har betydelse för den framtida utvecklingen av ”avväpnande kemiska föreningar” inte bara listeria. I själva verket påvisar vår studie för första gången på strukturnivå hur en virulensreglerande faktor i bakterier kan blockeras, säger Jörgen Johansson, professor vid laboratoriet för molekylär infektionsmedicin, som lett studien.

Traditionella antibiotika avdödar bakterierna. Men bland de bakterier som överlever utvecklas med tiden resistens ju mer antibiotikan används. Enligt forskargruppen i Umeå är en av fördelarna med substanser som istället avväpnar bakterien att risken för att resistens utvecklas blir mycket mindre.

Andra bakterier

Forskarna hoppas nu kunna anpassa de nya föreningarna för flera patogena bakterier, till exempel de som orsakar urinvägsinfektion, E.coli och klamydia.

Utvecklingen av den antibiotikaresistenta tarmbakterien E.coli, med enzymer och gener som ESBL, ESBL Carba och mcr-1 utgör idag ett hot mot modern sjukvård. I svårt drabbade länder, som Grekland och Italien, kan det idag vara svårt att behandla vanlig urinvägsinfektion.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida