Gasläcka

Kemiutsläpp strax intill Karolinska – 500 evakuerade

Kemiutsläpp strax intill Karolinska – 500 evakuerade
500 personer har evakuerats efter en kemikalieläcka i Sci Life Lab i Solna.

Ett högrisklaboratorium strax intill Karolinska institutet i Stockholm läcker ut stora mängder kemikalier. Elva personer har drabbats av yrsel och ansiktsdomningar och 500 personer har evakuerats ur byggnaden.

Det finns misstankar om att det ämne som läckt ut är toulen, som kan orsaka akut berusning och luftvägsirritation. Doften påminner om bensen.

– Men vi inväntar att vi ska få det bekräftat, säger räddningstjänstens ledningsförman Jonas Fröjmark till Aftonbladet.

Larmet kom cirka 12.15 i dag. Delar av område runt den sju våningar höga byggnaden Sci Life Lab i Solna, där bland andra Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan bedriver forskning, är avspärrade och ett stort antal räddningsfordon, polisbilar och ambulanser finns på plats.

Elva personer som har arbetat i laboratoriet ska enligt Aftonbladet ha drabbats av yrsel och domningar i ansiktet, men skadorna har hittills bedömts som lindriga.

Räddningstjänstens bedömning i nuläget är att det inte finns någon risk för explosion, men räddningspersonal klädda i blå skyddsdräkter och gasmasker har tagit sig in i byggnaden för att försöka ta reda på vad det är för ämne som läckt ut från högrisklaboratoriet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida