IFBLS 2018

”Kul att få träffa biomedicinska analytiker från hela världen”

”Kul att få träffa biomedicinska analytiker från hela världen”
Gabriella Lillsunde Larsson från universitetet i Örebro bar fram den svenska flaggan under invigningen av biomedicinska analytikernas världskongress i Florens. Foto: Anders Olsson

I helgen inleddes biomedicinska analytikernas 33:e världskongress i Florens i Italien. Förväntningarna från de svenska deltagarna är höga.

Cirka 600 personer från 52 länder strålar under fem intensiva dagar samman för att utbyta erfarenheter och lära sig senaste nytt inom forskningen när den internationella yrkesorganisationen för biomedicinska analytiker, IFBLS, håller kongress i Florens.

Temat i år är förutom traditionell biomedicinsk laboratorievetenskap e-hälsa, genusmedicin och individanpassad vård (personalised medicine).

– Föreläsningarna verkar väldigt intressanta. Det ska också bli kul att få träffa biomedicinska analytiker från andra länder och höra hur de arbetar, säger Mandana Berenji som till vardags arbetar med patientnära analyser inom klinisk kemi i Region Skåne.

Mandana Berenji från Region Skåne deltar i kongressen. Foto: Anders Olsson

Hon är sitter även med i styrelsen för IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, biomedicinska analytikernas yrkesorganisation i Sverige.

Mandana Berenji är en av cirka 15 svenskar som tagit sig till Florens för att delta i årets världskongress. Detta är första gången hon är med.

Ny ordförande från Sverige

Tanja Wijkmark har deltagit desto fler gånger. Hon är kanslisamordnare och verksamhetsutvecklare på IBL. I år blir det femte gången som hon deltar på en IFBLS-kongress.

Tanja Wijkmark deltar för femte gången på biomedicinska analytikernas världskongress. Foto: Anders Olsson

– Jag ser fram mot ett spännande vetenskapligt program och att få träffa kolleger från hela världen. Sen ska det bli väldigt kul att se Anne Lindgren Berndt bli ordförande för IFBLS, säger hon.

Anne Lindgren Berndt är förbundsombudsman på Vårdförbundet och har som medlem i IBL varit så kallad president elected de senaste två åren. Under kongressen tar hon över ordförandeklubban efter Marie Roald från den norska yrkesföreningen för biomedicinska analytiker.

Studenter avslutar inte utbildningen

Som vanligt deltar studenter från världens alla hörn. De har ett eget så kallat studentforum. En som ser fram mot diskussionerna där är Sophia Godau som är vice ordförande i Vårdförbundet Students styrelse.

Sophia Godau ser fram mot diskussionerna i kongressens studentforum. Foto: Anders Olsson

– Ett problem vi har i Sverige är att många studenter på biomedicinska analytikerprogrammet inte avslutar sin utbildning. Jag hoppas kunna diskutera det med studenter från andra länder för att höra hur det ser ut hos dem, säger hon.

Bar fram flaggan

Traditionsenligt invigdes kongressen med att representanter för de 34 länder som är medlemmar i organisationen bar de olika nationernas flaggor nedför trapporna, genom det publikfyllda auditoriet för att till slut placera dem på rad vid scenen.

Anne Lindgren Berndt fick bära IFBLS flagga.

 

Gabriella Lillsunde Larsson från universitetet i Örebro bar stolt fram den blågula, medan Anne Lindgren Berndt i egenskap av att bli nästa ordförande fick äran att bära  IFBLS alldeles egen blåvita flagga.

IFBLS 2018

  • International federation of biomedical laboratory science, IFBLS, ordnar vartannat år en världskongress där biomedicinska analytiker från hela världen strålar samman för att presentera och ta del av andras forskning och utveckling.
  • Förra gången hölls kongressen i Japan, i år är italienska Florens värd. Om ytterligare två år hålls den i Danmarks huvudstad Köpenhamn.
  • För närvarande är 38 yrkesorganisationer från 34 olika länder medlemmar i IFBLS.
  • Men alla som besöker kongressen är inte medlemmar i organisationen. I år deltar biomedicinska analytiker från totalt 52 länder.
  • Årets kongress pågår 22-26 september.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida