Laboratorier automatiserar odlingarna

Laboratorier automatiserar odlingarna
Ett nytt gigantiskt instrument har flyttat in på kliniskt mikrobiologiskt laboratorium i Linköping. Foto: Linköpings universitetssjukhus

Med den senaste och mest avancerade tekniken ska odlingarna vid kliniskt mikrobiologiskt laboratorium på Universitetssjukhuset i Linköping automatiseras. På sikt innebär det också färre anställda.

Det är ett gigantiskt system som installeras för att inom kort kunna ta emot alla prover som ska odlas. I slutet av april börjar det tas i drift.

Linköping och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm blir först i Sverige med det nya instrumentet, Kiestra TLA. Systemet arbetar automatiskt och ser till att proverna odlas i en gynnsam miljö så att bakterierna växer. Sedan fotograferas odlingsplattorna, även detta sker helt automatiskt. Resultaten analyseras på de digitala bilderna som är mycket detaljerade för att underlätta avläsningen.

Mer patientsäkert

– De flesta känner att det är både kul och spännande, men också lite skräckinjagande, säger Kristina Kinnunen, som arbetar som biomedicinsk analytiker på laboratoriet i Linköping.

En stor fördel är att allt blir standardiserat, det går inte längre att odla ”fel”. Processen blir säkrare och snabbare och därmed kortas svarstiden. Genom att proverna digitaliseras kan de lagras och man kan gå tillbaka och studera gamla prover vid behov.

Färre anställda

Investeringen i Linköping är på drygt tio miljoner, en kostnad som delvis ska hämtas hem genom en minskning av personal. Enligt ledningen kommer man inte att behöva säga upp någon, men de närmaste åren kommer pensionsavgångar inte att ersättas. Och för dem som blir kvar innebär det nya systemet stora förändringar när det gäller arbetsuppgifterna.

– I dag kan vi lukta och känna på provet. Att analysera på en bildskärm i stället för direkt på plattorna blir inte samma sak, det blir ett helt nytt sätt för oss att göra bedömningar, säger Kristina Kinnunen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida