Lyckad lönekamp

Lyckad lönekamp
- Man vill stadga sig, kunna bo fint och ha bil. Du jobbar för att försörja dig men lönen är också en värdesättning av din kompetens, säger Lina Barzenji som svar på frågan om varför lön är viktigt. Foto: Björn Wanhatalo

I skuggan av sjuksköterskestudenternas lönekamp kämpar blivande biomedicinska analytiker för högre löner — och kan lyckas riktigt bra.

Nu i augusti börjar Lina Barzenji på sitt första riktiga jobb: en tills­vidareanställning som biomedicinsk analytiker på avdelningen för klinisk fysiologi vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hennes ingångslön är 24 000 kronor i månaden.?

— Jag var självsäker och jättebestämd. Jag visste att jag hade ett bra läge. Jag sa antingen 24 000 eller inget jobb alls. Och det blev ingen diskussion, berättar hon.??

Under utbildningen på Hälsohögskolan i Jönköping började hon och hennes klasskamrater förstå att de gick en attraktiv utbildning inom ett bristyrke. Under sista terminen i våras tog klassen på tio personer ett gemensamt beslut.?

— Vi kom överens om att ingen skulle ha lägre än 24 000 i ingånglön. Och de flesta har lyckats med det, eller kommit i närheten, säger Lina Barzenji.?

Vissa har fått kämpa hårdare än andra och delar samma upplevelse som nyutexaminerade sjukskötersk­or, att storsjukhusen är tuffast att förhandla med. Men för många har det gått förvånansvärt lätt, berättar Lina Barzenjis.??

Hennes klasskamrat Kim Nordström, som i sommar börjat på Avesta lasarett, berättar om en annorlunda upplevelse under sin löneförhandling. Även hon begärde en lön på 24 000 kronor i månaden.?

— Till min förvåning ville de ge mig 500 extra för att de ansåg att ingångslönen borde vara högre. Tänk om alla arbetsplatser kunde ha den inställningen, säger hon.?

Lina Barzenjis krav på en vettig ingångslön har redan gett ringar på vattnet på hennes nyblivna arbetsplats på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Hon känner till flera kolleger som lyckats förhandla upp sina löner, tack vare att hon har gått in på en högre lön trots mindre erfarenhet.

— Jag är jätteglad för att jag har lyckats komma med en förbättring. Det här är bra för dem som redan arbetar och för blivande biomedicinare, säger hon.??

Vad är ditt råd till andra biomedicinska analytiker som ska löneförhandla??
— Stå på dig och underskatta inte din kompetens. Det är brist på oss, särskilt inom klinisk fysiologi. Nu är ett bra läge att få högre lön.?

Om LIna Barzenji

Ålder: 28
Yrke: Biomedicinsk analytiker
Jobbar: Klin fys på Vrinnevisjukhuset
Bor: Nyinflyttad till Norrköping
Framtidsplaner: Jag kanske kommer att läsa vidare till en master. Men det är långsiktigt. Först vill jag bli hundra procent säker på det jag gör, för att kunna göra bra ifrån mig.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida