Måste vara på topp

Måste vara på topp
Ett av de ebolaprov som Gunnel Lindegren analyserat, och som återigen visat sig vara negativt. Foto: Anders Olsson

På landets högst skyddsklassade labb analyseras ebola och andra dödliga virus. Personalen testas då och då med fejkade prover.

Ur kylen på ett av säkerhetslaboratori-erna på Folkhälsomyndigheten i Stock-holm plockar biomedicinska analytikern Gunnel Lindegren ut ett ebolaprov som hon fick in i förra veckan. Det hamnade i kylen efter att det misstänkta viruset hade avdödats. Det är alltså ingen risk för att hon ska smittas. ?

I bottenskiktet på det rosa röret ligger virusets dna kvar, i mitten proteinerna och högst upp det viktiga RNA:et, som efter en körning i PCR-maskinen avslöjade att det inte var ebola.?

— Det var naturligtvis bra för patienten. Men metodmässigt hade jag önskat att vi någon gång skulle få in ett positivt svar, säger Gunnel Lindegren, drifts­ansvarig för beredskaps-diagnositiken vid virusenheten.

?Faktum är att samtliga av de mest högpatogena proverna som genom åren analyserats av Folkhälsomyndigheten visat sig vara negativa.??

Om det rosa röret verkligen hade innehållit ebola skulle ursprungsprovet ha transporterats direkt till P4-labbet, Nordens enda laboratorium med skyddsnivå fyra. Där arbetar personalen i tättslutande ”rymddräkter” och det krävs svenskt medborgarskap för att ens öppna någon av frysarna. Liksom på myndighetens övriga säkerhetslaboratorier har personalen kollats av Säpo.

Som reporter släpps jag inte in i P4. De enda som har tillträde är de två personer som ska odla viruset och de två som agerar som livlinor om någonting går snett.??

Gunnel Lindegren arbetade där förut, men inte längre.?

— Visst, det är hög status, och det var kul i början. Men det är jobbigt med all på och avklädning och alla slangar som är kopplade till skyddsdräkten. Det är ett arbete som passar ungdomarna bättre, säger hon och skrattar.?

Förra året togs cirka 20 ebolaprover emot, under januari kom det ett i veckan. Men att alla de negativa resultaten skulle kunna leda till att personalen sänker garden förnekar Gunnel bestämt. Dels övar de på att analysera fejkade prover, dels får de med jämna mellanrum ta emot paneler med okända prover från det internationella nätverk av säkerhetslaboratorier som Folkhälsomyndigheten ingår i. På så sätt testas personalens kunskaper och färdigheter kontinuerligt, samtidigt som PCR-analysernas känslighet och specificitet prövas.??

Trots att Gunnel arbetat med högpatogena virus i många år rusar adrenalinet fortfarande till varje gång ett nytt beredskapsprov ska analyseras.?

— Absolut. Men det är analyserna som sådana som engagerar mig mest. När logistiken fungerar och testerna är perfekta, så att vi kan lämna snabba och korrekta svar. Då gillar jag mitt jobb som bäst. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida