Blodgivning

Maxåldern för att ge blod skiljer sig åt i landet

Maxåldern för att ge blod skiljer sig åt i landet
Hur långt upp i åldern man får lämna blod avgörs lokalt i de olika regionerna. Arkivbild: Getty Images

I Region Halland får den som ger blod fortsätta att göra det till 70 års ålder, i Jämtland Härjedalen till 75. På Gotland finns ingen övre gräns. Där är det hälsan som avgör.

I går hade TV4 Nyheterna ett inslag om att maxåldern för att få lämna blod skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. 

Bland annat intervjuas en man som regelbundet lämnat blod sedan slutet av 1970-talet. Men när han fyllde 70 blev det stopp. Äldre än så får blodgivarna i Region Halland nämligen inte vara. Han har därför valt att åka 18 mil till Borås i Västergötland där han får fortsätta lämna blod tills han fyller 75.

Ingen gräns

Om han vill fortsätta lämna blod efter 75 får han ta sig någon annanstans. Exempelvis till Gotland där det inte finns någon åldersgräns alls.

– Så länge du mår bra och inte äter några mediciner finns det ingen övre gräns för hur länge du får fortsätta att lämna blod här, säger Sandra Tellström, undersköterska på blodcentralen i Visby.

  • Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska den som godkänns som blodgivare ha fyllt 18 år och ha god hälsa.
  • Förstagångsgivare som är äldre än 60 år får godkännas efter att den ansvarige läkaren vid blodcentralen gjort en bedömning.
  • Fortsatt blodgivning efter 65 år kräver ett årligt tillstånd från den ansvarige läkaren.

Men i övrigt är det de enskilda regionerna som bestämmer vilka åldersregler som ska gälla.

I Region Jämtland Härjedalen får man fortsätta lämna blod till dess man fyllt 75 år. Däremot går gränsen för att nyregistrera sig som blodgivare vid 60 år.

Nya givare upp till 60 år

– Om man ska nyregistreras efter 60 år krävs ett läkarutlåtande. Problemet är att vi inte har någon läkare på plats här dagligen. Det kommer in en läkare två till fyra timmar i veckan, men bara när vi har väldigt speciella ärenden som vi anser att en läkare behöver titta på, säger Anneli Markgren, biomedicinsk analytiker och sektionssamordnare på Blodcentralen Storsjötappen i Östersund.

I en del andra regioner kan gränsen för nyregistrering gå vid 65 år. Men Anneli Markgren är inte säker på att man i Jämtland Härjedalen hade tjänat så värst mycket på att höja gränsen där, om det hade funnits tillräckligt med läkare vill säga.

– Det är inte jätteofta som vi saknar blod. De givare vi har är så bra. När vi får brist skickar vi ut kallelser till dem, och då kommer de. Däremot behöver vi ju ständigt fylla på med nya unga blodgivare, eftersom det varje år är några som slutar, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida