Bakterieutbrott

Minst 23 smittade med allvarlig tarmbakterie

Minst 23 smittade med allvarlig tarmbakterie
De vanligaste symtomen vid shigella-infektion är diarréer och eller kräkningar samt feber. Arkivbild: Mostphotos

I Göteborg pågår just nu intensiv smittspårning för att ta reda på var shigellabakterierna kommer från.

9 november 2015

Fram till i lördags hade 18 personer som ätit på två indiska restauranger och en annan asiatisk restaurang i Göteborg insjuknat i shigella.

Än är inte alla analyser klara och smittskyddsläkaren Per Follin misstänker att fler fall kan komma att verifieras under dagen, vilket det också gjort. Nu på eftermiddagen meddelar han att man är uppe i totalt 23 fall.

Prover har tagits på samtlig restaurangpersonal, men än har inga positiva svar inkommit. Hittills är det alltså bara människor som gästat någon av de tre restaurangerna som smittats.

Oftast utomlands

I Sverige rapporteras årligen omkring 400–600 fall av shigella- infektioner. I åtta fall av tio har personerna smittats utomlands, framför allt i länder som Indien och Egypten.

– Det vi vet är att de som insjuknat här i Göteborg inte har varit utomlands nyligen. Därför tror vi att de har blivit smittade via maten, säger Bernadett Weber, enhetschef vid miljöförvaltningen i Göteborg.

Analyserar prover

Fyra laboratorier i Västra Götaland utför just nu analyser på de personer som kan ha blivit smittade. Samtidigt undersöker Livsmedelsverket vilken typ av kost som kan ha varit smittkällan.

Shigella sprids med förorenat vatten eller med mat som inte är tillräckligt tillagad. Bakterierna dör vid upphettning. Enligt Bernadett Weber är det därför troligt att bakterien har smittat via kryddor eller grönsaker.

– Men det är lite som att leta efter en nål i en höstack. Om det exempelvis är ett stort parti kryddor som det handlar om kanske det bara är en mindre del som innehåller shigella, säger hon.

Diarré och kräkningar

Två av de tre restaurangerna har samma ägare. Men hittills har man inte hittat någon gemensam nämnare vid restaurangerna som kan förklara utbrottet.

Det brukar vanligen ta två-tre dagar från det att man blir smittad tills man blir sjuk, men det kan också dröja upp till en vecka. Vissa personer får inga symtom alls.

Den som smittas insjuknar oftast med diarré och eller kräkningar och feber.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida