Löner

Biomedicinska analytiker kräver 28 000 i ingångslön

Biomedicinska analytiker kräver 28 000 i ingångslön
Vanessa Hallström och Carla Vestin har startat ett upprop för att höja ingångslönerna för biomedicinska analytiker.

Samtidigt som den internationella biomedicinska analytikerdagen firas i mitten av april kommer studenter runt om i landet manifestera för att yrkesgruppens ingångslöner ska höjas.

Om de inte får 28 000 i månaden kommer många av dem som går ut till våren att söka sig någon annanstans.

– Det finns gott om jobb, så det är inga problem. Vi har flera i klassen som redan skrivit på anställningsavtal med en ingångslön på mellan 27 000 och 29 000 kronor i månaden. Så det är inget orimligt krav vi ställer.

Nationell lönekampanj

Det säger Carla Vestin som går sjätte terminen på Karolinska institutets utbildningsprogram för biomedicinska analytiker i Stockholm. Tillsammans med klasskamraten Vanessa Hallström startade hon i höstas ett upprop på Facebook som de döpt till ”Inte under 28K – Nationell lönekampanj för biomedicinska analytiker”.

Förebilden är uppropet ”Inte under 24 000” som sjuksköterskestudenterna startade för sju år sedan och som snabbt spred sig över hela landet. Kampanjen uppmärksammades stort i medierna och sakta men säkert har sjuksköterskornas ingångslöner ökat sedan dess.

– ”Inte under 24 000” är våra idoler, säger Carla och skrattar.

Hon berättar att ingångslönen för en biomedicinsk analytiker i Stockholms läns landsting i dag är cirka 25 000 kronor.

Manifestation på Sergels torg

Även biomedicinska analytikernas Facebookupprop har fått stor spridning. Carla berättar att studenter från alla utbildningsorter där det finns biomedicinska analytikerprogram numera finns representerade. 

Söndagen den 15 april, samma dag som den internationella biomedicinska analytikerdagen, kommer studenter från Uppsala och Karolinska institutet att samlas till en manifestation på Sergels torg, mitt i centrala Stockholm.

Hur manifestationen, som hålls mellan klockan 12 och 16, ska utformas är inte helt klart. Men de tänker inte demonstrera och bära plakat utan framför allt försöka bjuda in till samtal med förbipasserande. De ska också bjuda in sektionschefer från laboratorierna i Stockholm och Uppsala. Även lärarna är välkomna.

– Det vi vill är att få till en dialog, inte minst med allmänheten. Om folk blir mer medvetna om vilken stor betydelse biomedicinska analytiker har för vården ökar trycket på arbetsgivaren. Även vi måste få rimliga villkor, säger Carla.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida