Nya mötesplatsen för biomedicinska analytiker lockar hundratals besökare

Nya mötesplatsen för biomedicinska analytiker lockar hundratals besökare
Petra Lindberg i samspråk med bland andra IBL:s ordförande Ewa Grodzinsky på Diagnostikforum i Jönköping. Foto: Helena Mirsch

I går startade Diagnostikforum, en konferens som är tänkt att bli en årligen återkommande mötesplats för biomedicinska analytiker. Under tre dagar kommer 350 biomedicinska analytiker att diskutera allt från etik till lymfomdiagnostik.

– För mig är det en dröm som nu går i uppfyllelse, att vi skulle kunna samla alla olika biomedicinska analytiker till en gemensam mötesplats. Tidigare har det bara funnits konferenser för de enskilda riksföreningarna, säger Petra Lindberg som är chef för medicinsk diagnostik i Jönköping.

Det är just Jönköping som är värd för konferensen som hålls på Hälsohögskolan i samarbete med IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, och RKKT, Riksföreningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin.

Etiska frågor har getts stort utrymme i programmet, liksom framtidsfrågorna för yrket som tas upp till diskussion imorgon, torsdag.

– Jag kommer att prata om hur vi ska bli mer synliga genom att arbeta mer utanför laboratoriets gränser. Ofta är vi väldigt slutna i dag och vi behöver diskutera hur vi kan bli mer öppna och nå ut bättre, säger Petra Lindberg.

Annars är det precis som det brukar vara på konferenser: utställare som presenterar nya produkter och nya tekniska lösningar samt en mängd olika föreläsningar om nyheter inom yrket.

I dag, onsdag, hålls ett forskningsforum, ett studentforum, ett forum om ofrivillig barnlöshet och ett annat om fästingburna infektioner för att bara nämna en del av det digra programmet.

– Det känns väldigt positivt och vi planerar att fortsätta hålla den här årliga mötesplatsen i just Jönköping för kontinuitetens skull, säger Ewa Grodzinsky, ordförande för IBL.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida