Laboratoriemedicin

Nytt minilabb kan avslöja cancer från en droppe blod

Nytt minilabb kan avslöja cancer från en droppe blod
Med den nya lab on a chip-teknologin har forskare snabbt kunnat detektera cancer i mycket små mängder blod. Bild: KU News Service/Universety of Kansas

Med ett litet chip-laboratorium som inte är större än ett frimärke har amerikanska forskare lyckats detektera cancerceller i blodprover från patienter med äggstockscancer.

Det nya ultrakänsliga analysinstrumentet har utvecklats av en forskargrupp vid universitetet i Kansas. På ett chip som inte är större än att det går att hålla mellan tummen och pekfingret har forskarna lyckats bygga ett så kallat lab on a chip för flytande biopsier.

Det chipet gör är att identifiera så kallade exosomer – extremt små paket av biologisk information som produceras av cancerceller för att stimulera tillväxt och spridning av cellerna.

Forskarna har testat chipet med hjälp av blodprover som tagits på patienter med cancer i äggstockarna. Det räckte i princip med en droppe för att instrumentet skulle känna av cancercellerna i plasman.

Till den amerikanska forskningsnyhetsbyrån Eurek Alert säger Young Zeng, huvudförfattare till studien som publiceras i Nature Biomedical Engineering, att metoden inte bara lämpar sig för att detektera äggstockscancer utan även andra cancerformer och sjukdomar. Detta eftersom i princip alla celler i kroppen producerar exosomer som kan fungera som biomarkörer för de olika celltyperna.

Forskarna bakom den nya teknologin har nyligen inlett samarbete med experter på neurodegenerativa sjukdomar, bröstcancer och kolorektalcancer.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida