Kvinnohälsa

Långa svarstider på Sahlgrenskas cytologilaboratorium

Långa svarstider på Sahlgrenskas cytologilaboratorium
Svarstiderna på cervixprover har ökat från 28 dagar till 45 på cytologilaboratoriet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild: Mostphotos

Bristen på cytodiagnostiker i kombination med att allt fler kvinnor vill testa sig för livmoderhalscancer har lett till ovanligt långa svarstider på Sahlgrenska universitetssjukhusets cytologilaboratorium i Göteborg.

Om en kvinna undersöks för livmoderhalscancer på grund av besvär, eller om det finns misstanke om cellförändringar, kommer svaret fortfarande inom tio arbetsdagar. Men för dem som gör den vanliga hälsokontrollen inom ramen för screeningprogrammet har svarstiderna ökat från 28 till 45 arbetsdagar.

– Fler och fler kvinnor gör hälsokontroller, vilket är positivt. Samtidigt har vi för få cytodiagnostiker, säger cytologilaboratoriets enhetschef Sofia Tedelind.

Får inga sökande

Exakt hur många fler prover som tas vet hon inte på rak arm. Men årligen analyseras mellan 60 000 och 65 000 cellprover på laboratoriet. Vad hon däremot vet är att de i normalfallet behöver vara elva cytodiagnostiker för att kunna svara i tid. I dag är de bara sju.

– Vi får inga sökande. Det är brist på cytodiagnostiker i hela Sverige, säger Sofia Tedelind.

Vårdfokus har tidigare berättat om andra cytologilaboratorier som också drabbats hårt av bristen på cytodiagnostiker. I höstas kunde det exempelvis ta upp till tre månader att få svar i Värmland, i Örebro tog det ännu längre tid.

Ny kull går ut i år

Den sista kullen som utbildades till cytodiagnostiker gick ut från landets enda utbildning på Karolinska institutet våren 2013. Därefter lades utbildningen ner, för att 2016 återuppstå igen. Nästa kull går ut i juni i år.

– Vi ska göra allt för att kunna rekrytera bland de nyutbildade. Vi börjar redan nu i april, säger Sofia Tedelind.

Förutom att de långa svarstiderna skapar oro hos de kvinnor som inte får svar i tid har Sofia Tedelind inte fått några signaler om att kvinnor farit illa. Att de är för få cytodiagnostiker har enligt henne inte lett till en ökad risk för att proverna ska felbedömas.

På senare tid har man bland annat börjat ta hjälp av ett privat laboratorium för att få ner svarstiderna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida