Örnsköldsviks sjukhus slutar ta emot blodplasmagivare

Örnsköldsviks sjukhus slutar ta emot blodplasmagivare
Blodplasma används vid läkemedelsframställning. Foto: Ulf Huett

Bristen på biomedicinska analytiker gör att Örnsköldsviks sjukhus inte längre kan ta emot blodplasmagivare.

I över tio års tid har Örnsköldsviks sjukhus haft möjlighet att ta emot blodplasmagivare. Men på grund av en allt mer ansträngd personalsituation upphör sjukhuset med detta inför årets semesterperiod.

– Vi har drivit detta som en idé och för att kunna behålla yngre medarbetare. Nu kan vi tyvärr inte göra det längre. Men för oss är det inget dramatiskt. Eftersom det rör sig om pensionsavgångar är det egentligen ingen som berörs, förutom givarna då, säger Ulf Jansson, verksamhetschef på laboratoriemedicin i Västernorrland.

Vetat om länge

Att sjukhuset skulle förlora i anseende på grund av nedläggningen tror inte Ulf Jansson. Läkemedelsindustrins tillgång till plasma är globalt sett god, och på senare år har blodplasmahantering blivit allt mer sällsynt på svenska sjukhus. Dessutom visste sjukhuset redan från början att hanteringen på sikt skulle läggas ner.

– För oss har det varit en mer allmän altruistisk åtgärd. Om det vore en fråga om goodwill så borde fler sjukhus göra det här. Vad jag vet så finns det ingen mottagning i Stockholm till exempel, och där finns ju ett stort underlag, säger Ulf Jansson.

Behövs debatt om brist på biomedicinska analytiker

Den bakomliggande orsaken till att blodplasmahantering prioriteras bort, bristen på biomedicinska analytiker, ser han dock allvarligare på.

– Man glömmer lätt bort de biomedicinska analytikerna när man pratar om personalbristen i vården. Det kommer att vara en enorm brist om några år. Och det behövs en rejäl debatt om detta, säger Ulf Jansson.

Sedan starten har Örnsköldsviks sjukhus tagit emot cirka 3000 blodplasmagivare. Plasman har skickats till det amerikanska företaget Baxter.

Används till läkemedelsframställning

Blodplasma används av läkemedelsföretag för framställning av bland annat albumin, som används för att häva chock hos svårt skadade patienter, och gammaglobulin, som skyddar utlandsresenärer mot gulsot. Plasma ges också vid massiva blödningar och vid brännskador.

Källa: Geblod.nu

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida