Östergötland: Biomedicinska analytikerna kräver högre löner

I ett brev till landstingspolitikerna i Östergötland skriver biomedicinska analytikerna vid fysiologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset att de är för lågt lönesatta. Mer ansvar har inte följts av högre lön.

20 april 2011

Biomedicinska analytikerna vid fysiologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har tröttnat på att inte få gehör för sitt krav på löner som motsvarar det ansvar som de har.

– Vi har sagt att nu tar vi inte på oss mer ansvar förrän vi också får betalt för det, säger Carl-Magnus Arvidsson, en av de biomedicinska analytiker som står bakom brevet.

Utför läkares arbetsuppgifter

I brevet beskriver de hur deras yrke har gått mot att de i dag självständigt utför allt mer avancerade undersökningar och i flera fall har tagit över arbetsuppgifter som tidigare utfördes av läkare. Men lönen har inte följt med i samma utveckling, skriver de.

– Det här är något som vi diskuterar konstant. Men tyvärr händer inget, konstaterar Carl-Magnus Arvidsson.

Han tycker att de närmaste cheferna är lyhörda och driver de här frågorna, men att det inte finns något gehör högre upp för att satsa på de biomedicinska analytikerna.

Verksamhetschefen Lena Lidström bekräftar att hon har små möjligheter att påverka lönen eftersom den sätts centralt inom landstinget.

Välkomnar politikerna på besök

Carl-Magnus Arvidsson känner sig kluven inför det nya sifferlösa avtalet som Vårdförbundet tillsammans med Legitimerade sjukgymnasters riksförbund nyligen tecknade med arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Landstingsledningen har tidigare inte visat att de vill satsa på bättre löner och arbetsvillkor för personalen, så vi har väl inte mycket hopp nu heller. Samtidigt kanske det här är chansen att visa upp sig och kunna få mer än vad ett centralt avtal hade kunnat ge.

Biomedicinska analytikerna välkomnar också politikerna att komma på studiebesök för att de med egna ögon ska kunna se vad det är för arbetsuppgifter som utförs där.

– Till och med våra patienter blir chockade när de hör att vi tjänar under 25 000 kronor i månaden. I morse hade jag en chef för ett mindre företag här och han berättade att en vanlig svarvare med gymnasieutbildning hade 28 000 kronor hos honom, säger Carl-Magnus Arvidsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida