It i vården

Patologin i Östergötland världens mest digitaliserade

Patologin i Östergötland världens mest digitaliserade
Patologen i Linköping är ett av de mest digitaliserade laboratorierna i världen.

Sedan i somras kan diagnosen ställas direkt efter att ett prov på patologen i Linköping har scannats digitalt. Labbet är nu ett av de mest digitaliserade i världen.

Digitaliseringen innebär inte att biomedicinska analytikerna på patologen fått mindre att göra.

– De fortsätter att vara väldigt viktiga och är helt centrala för verksamheten. Till skillnad från röntgen, där man kunnat ta bort filmen, måste vävnaden fortfarande snittas, prepareras och färgas innan det placeras på objektglaset. Det är först när glaset är färdigt som det kan scannas, säger Martin Hallbeck, verksamhetschef för klinisk patologi i Linköping.

Projektpengar från Vinnova

I mer än fem år har patologer i Region Östergötland arbetat digitalt, tack vare projektpengar från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Med finansiellt stöd från regionstyrelsen i Östergötland har universitetssjukhuset i Linköping därefter breddat satsningen så att den även omfattar primärdiagnostiken.

I vanliga fall förbereds varje vävnadssnitt av en biomedicinska analytiker som därefter lämnar ut ett objektglas till patologerna för granskning. Om en enskild patolog vill konsultera en kollega är hen tvungen att fysiskt ta med sig glaset.

Kan hanteras av alla

Så är det inte längre i Östergötland. Efter att mjukvaran för den digitala hanteteringen bytts ut på ett 20-tal arbetsstationer kan numera samtliga patologer i regionen ställa diagnosen direkt utifrån den information som visas på den digitala bilden.

Vill läkaren låta en kollega bedöma utsnittet är det bara att skicka i väg den inscannade bilden med datorn, internt på labbet eller till något annat sjukhus i världen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida