Biomedicinsk laboratorievetenskap

Pris till specialist på parasiter

Pris till specialist på parasiter
Priset som årets biomedicinska analytiker 2020 gick till Jessica Ögren och delades ut av IBL:s ordförande Maysae Quttineh.

På laboratoriemedicin i Jönköping är Jessica Ögren metodspecialist i parasitologi. Nu har hon utsetts till Årets biomedicinska analytiker.

‒ Det känns väldigt kul. Jag är jätteglad över att mina kollegor har nominerat mig. Det är roligt när ens arbete uppskattas, säger Jessica Ögren i ett pressmeddelande från Region Jönköping.

Det är här, på Länssjukhuset Ryhov, hon arbetar som biomedicinsk analytiker, men också med forskning inom parasitologi och metodförbättringar.

– Jag jobbar nationellt med utbildning i parasitologi för både biomedicinska analytiker och läkare. Vi är också ett nationellt referenslabb i parasitologi, tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet, vilket innebär att vi utvecklar metoder som inte andra har. Vi kan till exempel ansvara för att hjälpa andra labb med nya metoder, eller hjälpa till vid utbrott. Dessutom har vi förstås omvärldsbevakning, säger Jessica Ögren.

Kan orsaka allvarlig sjukdom

Hon beskriver att parasiter är lite större än bakterier, men sprider sig på ungefär samma sätt. Man kan få i sig parasiter genom att komma i kontakt med avföring från människor och djur. Ett exempel är om förorenat vatten används till bevattning vid odling eller sköljning, vilket kan leda till att parasiter hamnar på grönsaker och frukt.

Den som blir infekterad av en parasit får mer eller mindre kraftiga diarréer, men det finns också parasiter som kan orsaka allvarlig sjukdom.

Delas ut av yrkesorganisationen

Priset som Årets biomedicinska analytiker delas varje år ut av yrkesorganisationen IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap, till en person som är värd att uppmärksammas för sina arbetsinsatser. Det kan vara en biomedicinsk analytiker som genom sitt arbete har skapat särskild patientnytta, tagit fram nya arbetssätt och utvecklat verksamheten, utmärkt sig genom forskning eller utbildning.

Och den här gången föll alltså valet på Jessica Ögren efter kollegornas nominering som löd:

”Jessica brinner för parasitologi och arbetar för att metodiken ska kvalitetssäkras och kunskapsnivån ska höjas i Sverige. Hon forskar också inom parasitologi och metodförbättringar. Jessica är bedömare på Swedac i ett led att hjälpa och vara aktiv för andra att kvalitetssäkra metodiken. Jessica är en ambassadör för att sprida kunskap om symtom för att vi redan på kliniknivå ska tänka på möjlighet av parasiter. För att öka kunskaper på ett nationellt plan har hon utvecklat ett parasitnätverk, deltar i Svenska Läkaresällskapets referensgrupp för parasitologi samt är en omtyckt föreläsare.

Som person har hon alltid en öppen dörr och oavsett vem du är, student, biomedicinsk analytiker, eller läkare, så är du välkommen in och få lära dig mer. Detta förhållningssätt har lett till att Jessica ofta handleder olika yrkeskategorier.

Jessica är en omtyckt kollega, hon finns på plats och hjälper alltid till där hon kan. Jessica ställer upp för alla. Hon drivs av nyfikenhet och har genom åren fått en gedigen kunskapsbas inom vårt kompetensområde.

Hennes drivkraft har gett vårt parasitlaboratorium ett högt renommé och sedan några år tillbaka är Jönköping tillsammans med Karolinska och Folkhälsomyndigheten referenslaboratorium inom parasitologi”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida