Rättsmedicinalverket medger slarv i dråpmålet

Rättsmedicinalverket medger att man inte gjorde sitt bästa i samband med det uppmärksammade analysresultatet i det nyligen avslutade dråpmålet mot en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

2 november 2011

Ja, man kunde tagit ännu ett prov. Rättsmedicinalverkets generaldirektör Erna Zelmin Ekenhem medger nu att det uppmärksammade tiopentalprovet – som tingsrätten underkände som bevisning i barnläkarmålet – kanske inte gick helt rätt till.

Anledningen är enligt Rättsmedicinalverket att de fick in fallet som en misstänkt felbehandling i vården.

– Det fanns inte underlag för att tro att det handlade om ett förgiftningsfall, som det senare möjligen visade sig vara. Hade vi vetat mer, som att det i stället kunde handla om misstänkt förgiftningsfall, så hade vi antagligen tagit flera prover, säger hon till tidningen Ny teknik.

På frågan om inte alla analyser borde utredas ordentligt svarar hon att Rättsmedicinalverket funderar på att i framtiden ta fler prover där det är medicinskt eller metodologiskt befogat.

Rättsmedicinalverket har tidigare också gjort fel i samband med ett dna-prov från regissören Ingmar Bergman. Efter att provet kontaminerats med dna från en tekniker blåstes misstanken upp att Ingmar Bergman hade en annan bakgrund än den tidigare kända, något som alltså visade sig vara fel.

Finns det anledning att ifrågasätta fler analyssvar?

– Nej, det tycker jag inte, säger Erna Zelmin Ekenhem.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida