Slut med osäker väntan på provsvar

Patienterna i Västernorrland ska få besked oavsett vad provsvaren visar. Det har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Nya rutiner tas fram under 2012.

19 december 2011

Orden ”vi hör av oss om det är något” ska patienterna i Västernorrland slippa framöver. Nu har landstinget nämligen beslutat att besked alltid ska lämnas oavsett resultat vid provtagning, röntgen eller andra diagnostiska utredningar.

– Patienten har rätt att få veta sina undersökningsresultat, också om de är normala. Det medför en grundtrygghet för patienten och stärker förtroendet för sjukvården. Skyldigheten att alltid lämna ett besked till patienten minskar också risken för att sjukvården missar viktiga provsvar eller undersökningsresultat, säger landstingsrådet Jacomina Beertema (M), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Även om det blir ett merarbete och en kostnad för en del vårdavdelningar tror landstinget att det också kan spara pengar eftersom man slipper ta hand om förfrågningar från patienter som själva efterlyser sina undersökningsresultat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida