Språket gör barn lugna

Språket gör barn lugna
- Det känns bra att kunna använda sina kunskaper till någonting så här nyttigt, säger Larsa Andraos som här tar blodprov på Ibrahim från Syrien. Foto: Henrik Witt

Flyktingvård. Varje lördag tar biomedicinska analytikern Larsa Andraos emot nyanlända för blodprovtagning. Då har hon nytta av ?att kunna både arabiska och syrianska.?

Framför allt är det i kontakt med barnen som hon märker att språkkunskaperna underlättar. Många har aldrig blivit stuckna förut och behöver lugnas. ?

— Även om jag alltid först lokalbedövar huden med Emla blir de jätte­rädda när de får se nålen. Då hjälper det oftast om jag på barnets eget språk kan förklara vad jag gör och att det inte är mycket värre än ett myggbett.??

För nio år sedan kom Larsa Andraos själv från Syrien till Sverige tillsammans med sina föräldrar. Då var Larsa 14 år. I dag är hon 23 och har hunnit ta sig igenom såväl gymnasiet som biomedicinska analytikerprogrammet.?

På vardagarna arbetar hon i laboratoriet på en privat vårdcentral i Söderköping. När chefen i mitten av oktober frågade henne och kollegerna om de kunde tänka sig att hjälpa till med hälsokontroller på nyanlända flyktingar behövde hon inte lång betänketid.

?I dag är de åtta stycken, sex biomedicinska analytiker och två laboratoriebiträden, som turas om att på lördagarna ta sig till labbet på Cityhälsan Söder i Norrköping för att ta blodprover på flyktingarna. Hälften av dem behärskar förutom svenska och engelska också flera av de språk som flertalet av de asylsökande talar. ??

Själv tillhör Larsa den syriansk-ortodoxa kyrkan, vilket innebär att hon förutom flytande arabiska även behärskar syrianska. Hittills har hon vikt varje ledig lördag för hälsokontrollerna.

?Många mår dåligt eftersom de trott att de måste fasta inför provtagningen, samtidigt som de i övrigt har ätit ganska dåligt under sin tid på flykt. När det gäller att ta till sig information är kvinnorna bättre. De lyssnar och de vågar säga ifrån när de är rädda, anser Larsa.?

— Men de yngre männen biter ihop och vill inte visa hur nervösa de egentligen är. När de får se sitt eget blod händer det att de tuppar av — trots att många flytt kriget i Syrien, säger Larsa.

??De första lördagarna kom ungefär 60 nyanlända flyktingar till labbet. Numera brukar det komma dubbelt så många. Vanligen får de lämna tre rör med blod, men om de även ska testas för tbc blir det sex rör. På barn tas dessutom sänka.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida