Laboratoriemedicin

Stort engagemang på biomedicinska analytikerdagen

Stort engagemang på biomedicinska analytikerdagen
Biomedicinska analytiker med plakat stod utanför landstingshuset i Stockholm i går. Foto: Helena Mirsch

Över hela landet anordnas i dag en rad olika aktiviteter i samband med den internationella biomedicinska analytikerdagen. I Stockholm hölls redan i går eftermiddag en manifestation för bättre villkor och och högre löner.

15 april 2016

– Vi är här för att synliggöra biomedicinska analytiker, både för politikerna och för allmänheten, säger Khandan Bakhshi, en av de biomedicinska analytiker som i går manifesterade med plakat utanför landstingshuset i Stockholm.

Khandan Bakhshi arbetar på Sophiahemmets laboratorium och hon tycker att det behövs mer kamp bland biomedicinska analytiker, att fler måste engagera sig och visa vad yrket verkligen betyder.

.

– Vi måste påtala att vi är värda högre lön, men även förklara att vi har en skyddad legitimation och att det innebär att andra yrkesgrupper inte bara kan gå in och göra samma arbetsuppgifter som vi, säger hon.

En fråga de som manifesterade i går ville ställa till landstingspolitikerna var varför man ska välja att arbeta eller stanna kvar som biomedicinska analytiker inom Stockholms läns landsting när privata laboratorier och industrin erbjuder betydligt bättre löner och villkor.

I dag bjuder också Vårdförbundet i Stockholm biomedicinska analytikermedlemmar på flera av huvudstadens sjukhus på lunch, med diskussioner kring biomedicinska analytikernas roll i vården.

Föreläsningar i Västra Götaland

I Västra Götaland arrangeras en utbildningsdag med en rad olika föreläsare. Bland annat ska Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro prata om varför Vårdförbundet är den självklara mötesplatsen för just biomedicinska analytiker.

Förbundsombudsmannen Anne Bernt kommer att tala på temat ”Tio år som legitimationsyrke” och Agneta Colliander, ordförande i Institutet för biomedicinsk vetenskap, IBL, ska försöka svara på frågan om någon annan kan ta över när det råder brist på biomedicinska analytiker. Hon kommer även att prata om vikten av att kunna göra karriär och utvecklas inom yrket.

.

IBL uppmanar sina medlemmar att under dagen skriva ut dess poster med budskapet ”Biomedicinsk analytiker = säkert provsvar”, ta en gruppbild på sina kolleger på labbet och sprida budskapet via Facebook, Instagram och Twitter.

På flera orter anordnar Vårdförbundet, biomedicinska analytikermedlemmar och studenter tipsrundor på stan och utställningar i sjuhusentréer för att visa allmänheten och annan vårdpersonal vad biomedicinska analytiker gör.

På många labb bjuds personalen också på tårta av Vårdförbundet.

I Umeå, Skellefteå och Lycksele bjöd Vårdförbundet i Västerbotten på tårta redan i går, i samband med att de firade att biomedicinska analytiker haft legitimation i tio år.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida