Svartvit hjärncell vann fotopris

Svartvit hjärncell vann fotopris
I original är astrocyten grönfärgad. Men Charlottas kollega Heléne Andersson, som beställde bilden som omslag till sin avhandling, tyckte att astrocyten ”blev mer konstnärlig” i svartvit. Foto: Charlotta Lindwall

Mikroskopbilder i all ära. Men det är i stort format som de blir som allra vackrast. Läkaren och hobbyfotografen Charlotta Lindwalls svartvita bild på en astrocyt har röstats fram som bästa bild av Mölndals stadsmuseum.

15 december 2011

Det är besökarna på Mölndals stadsmuseum som fått rösta på den vackraste forskarbilden på utställningen ”Inte bara vetenskap” och alltså röstat fram hennes bild på en omkring 40 mikrometer liten gliacell som den allra vackraste.

– Bilden föreställer en astrocyt, en celltyp som finns i hjärnan, och är tagen på celler som odlats på glas. Cellerna har färgats in med en speciell teknik, men jag har använt en helt vanlig kamera som kopplats till ett mikroskop, säger Charlotta Lindwall.

Hon arbetar till vardags vid institutionen för fysiologi och neurovetenskap vid Sahlgrenska akademin i Göteborg men passar då och då på att förkovra sig som amatörfotograf.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida