Testar jobbet som biomedicinsk analytiker

Testar jobbet som biomedicinsk analytiker
Över 70 studenter sökte till de fem lärlingsplatser som erbjöds. Arkivbild: Mostphotos

I Gävle får ungdomar som har tagit studenten i år testa att arbeta som biomedicinsk analytiker och medicinskteknisk ingenjör. Förhoppningen är att de ska bli intresserade av yrkena.

17 oktober 2014

Bland över 70 sökande till lärlingsanställningen i Division diagnostik på Gävle sjukhus antogs fem ungdomar. Programmet startade den första september och varar i sex månader. Det riktar sig till dem som har tagit studenten i år från ett naturvetenskapligt eller tekniskt gymnasieprogram. Ungdomarna är anställda och får lön.

Väcka intresset

Avsikten är att de ska bli intresserade av yrkena biomedicinsk analytiker och medicinskteknisk ingenjör och vilja arbeta inom hälso- och sjukvården. Initiativet motiveras med att bristen på bland andra biomedicinska analytiker är stor. Arbetsförmedlingen konstaterar i sin framtidsprognos att ”tillgången på biomedicinska analytiker kommer att bli alltmer otillräcklig. För tillfället är det för få som väljer att påbörja utbildningen, och ännu färre som slutför den”.

Snabb utveckling

I ett pressmeddelande säger Petra Lindstedt, divisionschef i Division diagnostik, Gävle sjukhus, att de vill visa vad det faktiskt innebär att arbeta som biomedicinsk analytiker och medicinskteknisk ingenjör.

– I Division diagnostik sker utvecklingen fort och för den som är intresserad av tekniken som används inom sjukvården är det en fantastisk möjlighet att få pröva på och se verkligheten innan man söker sig till universitet eller högskola.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida