Personalbrist

Tufft att vara ensam kvar på labbet i Kiruna

Sedan i början av juli har Maud Andersson varit ensam kvar som legitimerad biomedicinsk analytiker på Kirunasjukhusets enhet för klinisk kemi och transfusionsmedicin. I sommar tvingades hon arbeta tolv dagar i sträck.

23 augusti 2017

– Jag känner mig absolut inte utvilad. Hur jag ska orka i fortsättningen vet jag inte riktigt, säger Maud Andersson som bara hade tre veckors semester.

Mer vågade hon inte ta med tanke på hur personalsituationen såg ut i somras.

När Vårdfokus pratade med Maud Andersson och hennes dåvarande kolleger strax före sommaren befarade de att laboratoriet skulle tvingas stänga under semesterperioden. Så blev det inte. Men de få som var i tjänst fick jobba desto hårdare.

Ska vara sex stycken

Egentligen ska de vara sex biomedicinska analytiker på enheten. Det var de så sent som i december 2016. Därefter har en efter en sagt upp sig och någon gått i pension. Kvar efter den 4 juli i år var endast Maud Andersson, som tillsammans med annan personal gjort allt för att hinna med det dagliga arbetet.

– Vissa veckor har det varit helt tomt på folk här. Bland annat gick en tidigare anställd som numera bor i Värmland in och täckte upp. Hon var egentligen bara här för att hälsa på, men åkte hem till Värmland igen och kom sen tillbaka för att arbeta en hel vecka här, säger Maud Andersson som tycker att planeringen inte varit den bästa.

Ibland har även en pensionerad biomedicinsk analytiker varit inne och jobbat extra.

Många dagar har det bara funnits två personal på plats. Förutom den pensionerade biomedicinska analytikern har Maud Andersson varit den enda som har haft full kompetens att sköta arbetsuppgifterna på både klin kem och transfusionsmedicin.

Många dagar i sträck

Hon berättar att hon under en period jobbade tolv dagar i sträck. Ovanpå det hade hon mycket beredskap. Dessutom var hon bakjour åt en molekylärbiolog. Det gjorde att hon ibland var bunden till labbet dygnet runt.

– Det har hänt att jag haft beredskap och jour fem dagar i rad. Det har varit extremt tufft.

Hur det ska gå framöver vet hon inte. Molekylärbiologen slutar i oktober. I september får hon dock sällskap av en nyanställd biomedicinsk analytiker. Men fortfarande saknas fyra av sex biomedicinska analytiker på labbet i Kiruna.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida