Umeå fortsätter utbilda biomedicinska analytiker

Umeå fortsätter utbilda biomedicinska analytiker
Det blir utbildning av biomedicinska analytiker som vanligt i Umeå till hösten. Arkivbild: Henrik Stenwall

Biomedicinska analytikerprogrammet vid Umeå universitet kommer inte att läggas ned. Till kursstarten i höst blir det intag av studenter som vanligt.

Umeå har haft problem med för få sökande till utbildningen, vilket har lett till ett stort ekonomiskt underskott. I höstas stod 21 av de 50 utbildningsplatserna tomma.

Umeå universitet har totalt sett ett stort underskott och inför hösten hade alla fakulteter uppmanats att se över sitt utbildningsutbud.

Vårdförbundet har protesterat mot nedläggningsplanerna och varnat för att det skulle skapa stor brist på biomedicinska analytiker, framför allt i den norra delen av landet.

Men nu har universitetsledningen alltså beslutat att utbildningen får vara kvar och intag pågår som vanligt till hösten.

– Man anser att programmet har stor samhällsrelevans. Behovet av biomedicinska analytiker i dag och framöver är väldigt stort inte minst i norra regionen. Alla är införstådda med att utbildningen behövs, säger Agneta Lerner, studierektor vid biomedicinsk laboratorievetenskap.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida