Uppsala. Biomedicinsk analytiker del av lösningen på sommarkrisen

Uppsala. Biomedicinsk analytiker del av lösningen på sommarkrisen
Som en del i att tackla den stundande sommaren satsar Akademiska sjukhuset i Uppsala på att ta in en extra biomedicinska analytiker. Arkivbild: Colourbox

För att lindra bristen på sjuksköterskor i sommar anställer Akademiska sjukhuset en extra biomedicinska analytiker vid akutmottagningen.

Med 50 vårdplatser färre än förra sommaren och avsaknaden av minst 100 sjuksköterskor är Akademiska sjukhuset i Uppsala ett av de sjukhus som drabbas hårdast av sommarkrisen.  Flera åtgärder har tagits för att lindra effekterna av sjuksköterskebristen, varav en är att förstärka akuten med en biomedicinsk analytiker.

Förstärker patientnära labb bem

Enligt avdelningschef Charlotta Nordgren Thermaenius är det till stor hjälp för personalen på akutmottagningen att ha en så direkt tillgång till en biomedicinsk analytiker. Dessutom avlastas det ordinarie labbet.

– Vi har tagit in en pensionerad biomedicinsk analytiker som under sommaren kommer att jobba med analyser och tester i vårt eget patientnära labb. Det är bara att lämna ifrån sig proverna där, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.  

Under de veckor som man räknar med högst tryck är även en apotekare på plats för att se över läkemedelslistor och se till att rätt mediciner går till rätt patient.

– Vi vänder på varje sten vi kan och försöker jobba så förebyggande det bara går, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.

Är flera biomedicinska analytiker ett bra sätt att tackla sommarkrisen?

– Ja, det tror jag. Men samtidigt måste man också ställa större krav på snabbare labb. Vi får oftast bättre svar den ordinarie vägen. Att ta in apotekare är bra tror jag. På många ställen i utlandet arbetar man på det sättet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida