Viktigt för kol-drabbade att komma igång tidigt med fysisk aktivitet

Viktigt för kol-drabbade att komma igång tidigt med fysisk aktivitet
Biomedicinska analytikern Gabriella Eliason har studerat Kol-patienters muskler på cellnivå.
Foto: Anders Liljenbring

Fysisk aktivitet kan bromsa muskelförändringar hos patienter med kol. Det visar studier av biomedicinska analytikern Gabriella Eliason.

14 januari 2011

Sjukdomen kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, leder till att musklerna förändras i sjukdomens senare stadier; de uthålliga fibrerna blir färre och ersätts med mindre uthålliga fibrer. Men med ökad fysisk aktivitet skulle de förändringarna kunna bromsas och ge kol-patienterna en bättre livskvalitet.

Det tror  biomedicinska analytikern Gabriella Eliason, som i dag doktorerar vid Örebro universitet.

– De, om några, skulle behöva vara fysiskt aktiva på rätt så hög intensitet, minst 30 minuter per dag.

Viktigt med tidig rehabilitering

Eftersom förändringarna i muskelfibrerna ökar ju längre patienten har varit sjuk är det viktigt att de kommer igång med aktiviteter med hög intensitet så tidigt som möjligt i rehabiliteringen. I kol-patienters muskler finns också förändringar i blodkärlsnätverket, vilket späder på den lokala syrebristen ytterligare och gör musklerna mindre uthålliga.

Vid kronisk syrebrist, som det handlar om för den kol-drabbade, verkar kroppen inte reagera med att bilda nya kärl som hos friska.

– De förändringar vi kan se i muskulaturen är troligen en kombination av den syrebrist som sjukdomen för med sig och den minskade fysiska aktiviteten, säger Gabriella Eliason.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida