Viktigt för kol-drabbade att komma igång tidigt med fysisk aktivitet

Viktigt för kol-drabbade att komma igång tidigt med fysisk aktivitet
Biomedicinska analytikern Gabriella Eliason har studerat Kol-patienters muskler på cellnivå.
Foto: Anders Liljenbring

Fysisk aktivitet kan bromsa muskelförändringar hos patienter med kol. Det visar studier av biomedicinska analytikern Gabriella Eliason.

Sjukdomen kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, leder till att musklerna förändras i sjukdomens senare stadier; de uthålliga fibrerna blir färre och ersätts med mindre uthålliga fibrer. Men med ökad fysisk aktivitet skulle de förändringarna kunna bromsas och ge kol-patienterna en bättre livskvalitet.

Det tror  biomedicinska analytikern Gabriella Eliason, som i dag doktorerar vid Örebro universitet.

– De, om några, skulle behöva vara fysiskt aktiva på rätt så hög intensitet, minst 30 minuter per dag.

Viktigt med tidig rehabilitering

Eftersom förändringarna i muskelfibrerna ökar ju längre patienten har varit sjuk är det viktigt att de kommer igång med aktiviteter med hög intensitet så tidigt som möjligt i rehabiliteringen. I kol-patienters muskler finns också förändringar i blodkärlsnätverket, vilket späder på den lokala syrebristen ytterligare och gör musklerna mindre uthålliga.

Vid kronisk syrebrist, som det handlar om för den kol-drabbade, verkar kroppen inte reagera med att bilda nya kärl som hos friska.

– De förändringar vi kan se i muskulaturen är troligen en kombination av den syrebrist som sjukdomen för med sig och den minskade fysiska aktiviteten, säger Gabriella Eliason.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida