Vitaminläkemedel kan störa laboratorietester
Läkemedelsverket varnar nu för att ämnet biotin som ingår i vitaminläkemedel och kosttillskott kan störa medicinska laboratorietester. Testresultaten kan både bli falskt låga och falskt förhöjda.
I Sverige finns i dag två läkemedel som innehåller biotin: Cernevit och Soluvit. Båda ges som vitamintillskott via intravenös näringstillförsel. Biotin förekommer också i olika kosttillskott.
Blodprover från patienter som tar extra biotin kan innehålla så mycket av ämnet att det kan påverka testerna och orsaka felaktiga resultat, enligt Läkemedelsverket. Det kan leda till att patienten inte behandlas för sin sjukdom eller får fel behandling.
Läkemedelsverkets rekommendation är att alltid ta kontakt med laboratoriepersonal innan ett test beställs på en patient som tar biotin. Ibland kan en alternativ testmetod användas, eller så måste biotin sättas ut under en period för att det ska gå att få korrekta testresultat.
Laboratorietester där biotin fungerar som reagens via bindning till ämnet streptavidin används ofta för att mäta exempelvis hormoner och markörer för hjärtsjukdomar, tumörer och infektioner.
Risken för falska resultat av laboratorietester på grund av biotin är högre hos patienter med nedsatt njurfunktion och hos barn med vissa sällsynta metaboliska sjukdomar.
Fakta om biotin
- Kroppen behöver biotin för bland annat fettsyraomsättningen.
- Biotin kallades förr vitamin H.
- Biotin finns i nästan all mat. Lever, äggula, havregryn och vetegryn är speciellt innehållsrika.
- Det finns inga nordiska rekommendationer för biotin. I USA anges att 30 mikrogram per dag är tillräckligt för vuxna, men siffran baseras på studier av spädbarn som dricker bröstmjölk.
- En blandad kost ger i genomsnitt 40 mikrogram biotin per dag.
Källa: Livsmedelsverket.