Årets vårdchef

Årets vårdchef är modig och vet vad hon vill

Årets vårdchef är modig och vet vad hon vill
För Victoria Bruun är det största priset att hon blev nominerad av sina medarbetare Foto: Jerker Andersson

Hennes medarbetare nominerade henne för att hon är sig själv och för att hon ger dem mod att tro att allt ska bli bra. I dag tog en lycklig avdelningschef från psykiatrin i Värmland emot priset Årets Vårdchef.

20 oktober 2017

Victoria Bruun är den första någonsin som får ta emot priset Årets Vårdchef. Hon är en orädd avdelningschef på en allmänpsykiatrisk slutenvårdsavdelning i Värmland vars högsta ambition har varit att rädda en avdelning från undergång. Det har hon lyckats med.

En avdelning i kaos

Hon hade bara ett och ett halvt års erfarenhet som sjuksköterska när hon tackade ja till uppdraget som avdelningschef på avdelningen där hon inte så många år tidigare hade gjort sin praktik. Som praktikant på avdelning 46 kände hon direkt: ”här hör jag hemma”.

Men när Victoria Bruun kom tillbaka som nyutexaminerad sjuksköterska var det en avdelning på väg mot kaos. När hon klev upp från arbetsgruppen och blev chef var kaoset redan fullbordat.

Är lösningsfokuserad

– Det var en trött och missnöjd personalgrupp, nästan helt utan sjuksköterskor, som sa till ledningen: ”om vi ska vara kvar vill vi vara med och påverka vem som ska vara vår chef”. Sedan sa de till mig att de ville att jag skulle ta uppdraget. Varför? För att jag är stark, har bestämda åsikter och är lösningsfokuserad.

Sådan var hon som sjuksköterska och sådan är hon som chef. Bland det första hon gjorde var att kräva en halvering av antalet vårdplatser från 14 till 7.

– En ensam sjuksköterska kan inte ronda 14 patienter och hade ledningen satt sig emot kravet var jag beredd att stänga avdelningen. Man kan inte krama ur människor hur mycket som helst, säger hon.

Få ihop teamet

Hon stod där som chef för en avdelning i upplösning och insåg att om hon skulle lyckas rekrytera var det nödvändigt att få utforma en egen platsannons. Så hon sa helt frankt nej till ledningens annons och formulerade, tillsammans med medarbetarna, en ny där de berättade vilken sorts sjuksköterska de letade efter.

– Vi fick fem svar och tre av dem vi intervjuade anställdes. Sedan följde ett hårt arbete med att få ihop teamet.

Återhämtning blev möjligt

Med full bemanning blev återhämtning, reflektion och kompetensutveckling möjligt. Och med personal som kände arbetsglädje och motivation höjdes vårdkvaliteten. Då pekade Victoria Bruun med hela handen igen. ”Jag gör det ibland”, konstaterar hon.

– Jag ville att vi skulle testa att dela upp gruppen i två specifika team med ansvar för sju patienter var. Det kom en del invändningar men jag sa: ”vi testar i två månader sedan utvärderar vi och så backar jag om det inte fungerar”.

Ingen backningsprocess har satts i gång ännu. Men med ett fulltaligt team följer nya utmaningar och nu är Victoria Bruun fullt sysselsatt med gruppdynamik och att få medarbetarna att känna att de är ett riktigt team.

Efter ett och ett halvt år som avdelningschef är det inte slut på idéer och ambitioner.

– Mitt nästa mål är att införa en värmländsk variant av självvald inläggning. Och för arbetsgruppen är målet högre än det var när jag sa ja till chefsuppdraget. Nu är det att avdelningen ska fortsätta att vara stabil. Jag har egentligen inga andra ambitioner än att göra skillnad för mina medarbetare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida