Debatt   |  Vårdens styrning 30 juni 2022

Karin Strand: Dags att syna sjukvårdens ledare och organisation!

Dags att syna sjukvårdens ledare och organisation!
Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att stanna på sina arbetsplatser om man regelbundet upplever sig överkörd, skriver sjuksköterskan Karin Strand. Foto: Privat och Getty Images.
Detta är en debattartikel. Åsikter som framförs är skribentens.

Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att finna sig i att bli dåligt behandlade av chefer utan lämplighet eller utbildning för sitt uppdrag. Anledningar till sjuksköterskebristen kan finnas i organisationens brister – dags att lyfta detta i debatten, skriver sjuksköterskan Karin Strand.

Lönerna? Arbetstiden? Vårdplatsbristen? Viktiga frågor som får och har fått mycket fokus i debatter så fort det ska pratas svensk sjukvård. Platsbristen i svensk sjukvård beror på sjuksköterskebrist och sjuksköterskebristen i sin tur beror på dålig arbetsmiljö. Till dålig arbetsmiljö kopplas faktorer som låga löner, dålig löneutveckling och tuffa arbetstider. 

Men hör man någon gång någon prata om den bristfälliga organisationen, de undermåliga ledarna och om den hierarkiska strukturen som skäl till varför sjuksköterskor säger upp sig? Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att stanna på sina arbetsplatser om man regelbundet upplever sig överkörd och tillrättavisad av mellanchefer och arbetskamrater med tidsmässigt längre utbildning. När det ena tokiga och uppenbarligen kortsiktiga och ogenomtänkta beslutet efter det andra landar i ens knä utan att det finns möjlighet att påverka, förändra eller göra sin röst hörd.

Kanske är det så att sjuksköterskor inte har lust att finna sig i att bli dåligt behandlade av chefer utan lämplighet eller utbildning för sitt uppdrag? Man kanske inte längre accepterar att bli uppläxad och tilltalad som vore man tjänstefolk icke värdig respekt eller hänsyn. 

Syna sjukvårdens ledare från toppen till golvet, möteskultur, strukturer och organisation, det är mitt förslag i debatten om svensk sjukvård. I detta gytter av obehagligheter och orättvisor finns roten till den dåliga arbetsmiljön och varför svensk sjukvård lider sjuksköterskebrist.

// Karin Strand, legitimerad sjuksköterska, StockholmVårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida