”Du har inte längre vårt förtroende”

”Du har inte längre vårt förtroende”
Kristina Lundmark tvingades lämna sitt uppdrag när hon hade sex månader kvar på chefsförordnandet, men ångrar inte att hon sa ifrån. Foto: Lasse Modin

Kickad kritiker. Kristina Lundmark sa emot sin ledning och tvingades lämna sitt chefsuppdrag. Går det att vara kvar om arbetsgivaren saknar förtroende?

6 december 2017

Vårdchefer i Skåne hotades med om­placering efter en kritisk debatt­artikel och nyligen fick Södersjukhusets högsta chef lämna sitt uppdrag efter att ha larmat om risker för patient­säkerheten. För några år sedan berättade vi om Kristina Lundmark, avdelningschef på Akademiska sjukhusets akutklinik, som gick emot ledningen och tvingades lämna sitt chefsförordnande.??

Kristina Lundmark visste att hon tog en risk när hon gick emot sina överordnade chefer på ett personalmöte.?

— Jag är inte dum. Jag förstod att jag riskerade mitt jobb när jag gick emot ett förslag om neddragna vårdplatser som tagits i ledningsgruppen, men jag hade inget val, säger hon.

?Hon hade suttit i ett antal möten där hon försökt få ledningsgruppen att backa från beslutet att flytta 16 sjuksköterskor från akutkliniken till en nyinrättad lättvårdsavdelning.?

— Akuten var redan underbemannad och jag ville få min närmaste chef att förstå att det var omöjligt, men fick inget stöd.??

Ett femtiotal medarbetare samlades till personalmötet där Kristina Lundmarks överordnade chefer gav besked om den nya avdelningen. Det var när de vände sig till henne och sa: ”Det blir väl bra, Kristina?” som hon sa ifrån.?

— Det hade varit bättre för min karriär om jag hade sagt ”visst, det blir bra” och sedan sagt upp mig. Då hade jag kunnat gå med hedern i behåll. I stället stannande jag kvar under sommaren trots att jag visste att jag inte skulle få fortsätta.??

När sommaren gått kallades hon till ett möte där arbetsgivaren sa att de saknade förtroende för henne. Hon fick lämna in sina nycklar och sitt passerkort och tvingades gå hem samma dag. Ledsen, men trots allt övertygad om att hon hade gjorde rätt.?

— För mig hade det varit oetiskt att tiga, eller att ge förslaget mitt stöd och sedan säga upp mig. Jag tyckte det var ett galet beslut och om jag inte hade sagt ifrån kanske tokigheterna hade fått fortsätta.?

Kristina Lundmark gick vidare och blev så småningom chef på en vårdcentral. I dag är hon ordförande för Vårdförbundets avdelning i Uppsala och ger råd till chefer. Erfarenheten har gett henne insikter: ”Jag hade blivit sjuk om jag hade gått med på ledningens förslag. Inget arbete är värt det.”

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida