Forskare närstuderar teamarbete
Förra året infördes teamarbete på medicinakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu studeras hur personal och patienter upplever det nya arbetssättet.??
Numera möts patienter på akuten i Uppsala av ett helt team; undersköterska, sjuksköterska och läkare. Teamet handlägger allt som rör patienten under vistelsen på akuten. För patienterna betyder det att anamnesen bara behöver dras en gång och att de slipper träffa ny vårdpersonal hela tiden. För personalen är förändringarna ännu större.?
— Vi har hört mycket positiva tongångar, men vi är där för att ta reda på exakt hur teamarbetet påverkar både patienternas och personalens upplevelser, säger Ulrica von Thiele Schwarz, psykolog och ledare för forskningsprojektet som studerar det nya arbetssättet.??
Under fyra tvåveckorsperioder får personalen fylla i enkäter efter varje arbetspass. Frågorna handlar bland annat om hur nöjd man är med sin arbetsdag när det gäller effektivitet, kvalitet och mängden arbete. Andra frågor rör hur trött man känner sig och hur samarbetet har fungerat inom teamet.?
Ett hundratal patienter kommer också att få fylla i enkäter om hur de upplever bemötandet, hur lång tid besöket har tagit och hur nöjda de är.
Samtidigt samlas objektiva data in från in- och utskrivningar för att undersöka om väntetiderna och tiden patienten tillbringar på akuten blir kortare.?
Syftet är att få en heltäckande bild av om vården blir effektivare, om kvaliteten förändras, om patientsäkerheten påverkas samt hur teamarbetet inverkar på patientens upplevelse av vården och personalens arbetsmiljö.
— En positiv effekt av teamarbetet skulle kunna vara att det sker en kunskapsöverföring mellan olika personalgrupper, att var och en lär sig mer av att arbeta i en grupp, säger Ulrica von Thiele Schwarz.?
De första delresultaten från studien kommer senare i vår.