Funderat

Jag har sedan en tid börjat smygträna på att peka med hela handen. Det verkar vara det som gör susen om man vill stiga i löneligan.??

Medinflytande är uppenbarligen onödigt bjäfs för dem som lever efter årtiondets ledarideal och som har lyckats få snits på peka-med-hela-handen-rörelsen. Löner som når upp till 140 000 kronor i månaden hjälper förstås till när dövörat behöver slås till. ?

Skulle faktiskt själv kunna tänka mig att sitta där i toppen. För så himla svårt verkar det inte vara. Se på exemplet med Sundsvalls sjukhus där sjukhusdirektören inte bara har ansvar för ett utan faktiskt för två sjukhus.

Som sjukhusdirektör för ett enda ynka sjukhus, i Örnsköldsvik, lyfte han varje månad 80 000 kronor. Ett extremt krävande arbete som kräver all uppmärksamhet, trodde jag. Icke. Hux flux tar samme man över rodret på Sundsvalls sjukhus. Det gav ett lönelyft på härliga 60 000kronor. ?

Hans huvuduppgift de senaste åren tycks ha varit att sparka personal. Hur det ska gå till verkar han inte få någon ordning på, trots den fina lönen. I stället har ett konsultföretag fått ta fram ett »spark-paket«. Totalt har det hittills kostat skattebetalarna åtskilliga miljoner kronor. Att förslaget sedan visade sig vara så dåligt underbyggt att det är tveksamt om det går att använda är en annan sak.??

Vad skulle inte jag kunna åstadkomma för 140 000 i månaden! En »spök-direktör«, kanske. Precis som icke skrivkunniga hyr in en spökskrivare skulle jag kunna låta någon annan göra mitt jobb i det fördolda. Låt säga för
40 000 kronor i månaden. Då har jag ändå hundra laxar kvar.?

Det där med att peka med hela handen, det kunde jag själv ta på mig. Blir det fel skyller jag på »spök-direktören«, gör en pudel och anställer någon ny. ?

Tycker du att mitt resonemang saknar verklighetsförankring? Det är möjligt, men det tycks å andra sidan vara det som utmärker många av höjdarna inom den offentligt drivna sjukvården i dag.??

Den här vintern har jag dessutom lärt mig att dra ned mössan när kylan slår till. Så även om det ibland blåser kallt däruppe på toppen kommer det säkert att gå fin-fint.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida