Högkompetenta— men saknar män…
Utmaning. Kvinnor som är chefer inom vård och omsorg har ett av de svåraste chefsjobb man kan ha. Men enligt forskningen ser de män som en statushöjande tillgång.
Inom vård och omsorg är 76 procent av cheferna kvinnor. En av slutsatserna i forskaren Klara Regnös avhandling om kvinnliga chefer i majoritet är att de inte behöver anpassa sin chefsroll till förutfattade meningar om vad kvinnligt ledarskap är. Men hon ser också stora skillnader i arbetsvillkor jämfört med chefer inom mansdominerad verksamhet.??
Chefer inom vård och omsorg har högre utbildning, ansvar för större budgetar, betydligt fler medarbetare — och tjänar i genomsnitt 10 000 kronor mindre i månaden jämfört med chefer inom tekniska förvaltningar. ?
De har dessutom ansvar för en komplex verksamhet som pågår dygnet runt och över stora geografiska områden. De är också utsatta för offentlig granskning och måste ta hänsyn till många intressenter: anhöriga, andra vårdgivare, försäkringskassa och habilitering till exempel.
— Det finns knappast något mer kvalificerat chefskap i Sverige i dag, konstaterar Klara Regnö.
Hon var en av föreläsarna vid ett seminarium för masar och enhetschefer i kommunerna som Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland nyligen bjöd in till. Det handlade om chefers förutsättningar att göra det jobb de vill göra.?
Kvinnliga chefer i majoritet skapar sina egna chefsroller, men i sin avhandling berättar Klara Regnö också om forskning som visar att män i minoritet, till exempel inom vård och omsorg, skapar en mansglorifiering. Män ses som statushöjare. De är uppskattade och anses bra, både för verksamhet och för personalgrupp.??
Finns det en glashiss för män inom vård och omsorg? De omkring 30 närvarande cheferna fick möjlighet att diskutera sin syn på manligt och kvinnligt i arbetsgruppen.
?”Kön spelar ingen roll, huvudsaken är att gruppen består av bra personer”, tyckte någon. Andra ansåg att det hade varit bra med könsblandade grupper, för fler män innebär att utvecklingen drivs på snabbare. ”Kvinnor fastnar i detaljer — män vill ha raka puckar och resultat”, slog en av cheferna fast.
Läs om ledarskap ur ett genusperspektiv:
- Forsberg-Kankkunen T. Två kommunala rum — ledningsarbete i genusmärkta tekniska respektive omsorgs- och utbildningsverksamheter. Doktorsavhandling. Stockholms universitet 2009.
- Regnö K. Det osynliggjorda ledarskapet — kvinnliga chefer i majoritet. Doktorsavhandling. Kungliga tekniska högskolan 2013.