Höst – en tid att se fram emot

Dags att samla ihop personalgruppen och sätta upp nya mål. Den tidiga hösten är en inspirerande — och utmanande — tid för ledare.
Kris i akutvården. Operationsavdelningar lägger ner. Lönerna bottenlåga. Sjuksköterskor flyr från sjukhus. ?
Våren var de feta rubrikernas tid i Vårdsverige.?
Och när sommaren kom aktualiserades frågan om Vårdförbundets medlemmar över huvud taget skulle kunna ta ut sina semestrar. Det larmades också om att en del som flyttat fram sina sommarsemestrar till hösten inte skulle få någon ledighet alls när verksamheten drar i gång.
Hur det blir med den saken återstår att se. Dagens fråga är: Hur känns det nu, mot bakgrund av det som varit? Sjuder det av energi och arbetslust i korridorer och lunchrum, eller har luften gått ur?
Avdelning 96 på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus är stängd över sommaren. Sensommarljuset speglar sig i de nybonade golven och allt är lugnt och stilla. Bara chefssjuksköterskan Christina Norman arbetar i lokalerna. Hon har hand om grannavdelning 97 den sista semesterveckan, innan rummen och korridorerna åter fylls av patienter och personal och allt blir som vanligt igen.
Dörren in till hennes rum står öppen i både bokstavlig och bildlig mening.?
— Det är ganska lugnt nu och när personalen går hem för dagen kommer de förbi och pratar. Det känns bra att ha tid att lyssna på dem, säger hon.
På avdelningen, som tar emot multisjuka med svår hjärtsvikt, arbetar 25 personer varav 17 är sjuksköterskor. Att nästa vecka återigen få samla laget och ”teama” ihop sig är bara roligt, tycker hon.
— Det är alltid positivt på hösten, det är en nystart och en bra tid att dra upp riktlinjer för det kommande året. Värre är det i januari. Då är det mörkt, kallt och mycket sjukdom.
I övergången mellan sensommar och tidig höst har hon utnyttjat det tillfälliga lugnet till att planera och se framåt.?
Som det här med mål.?
— Jag jobbar nu för vår planeringsdag i oktober. Vi ska ha kompetensutveckling och även jobba tillsammans i små arbetsgrupper för att revidera målen för nästa år.??
Hon får medhåll av sjuksköterskorna Maja Asperen och Louise Ståhl som kommit förbi för en kort pratstund med chefen.?
— Och så ska vi ju ha kick-off i september, fyller Maja Asperen i. En halvdag med kvällsaktivitet, det blir kul.?
Både hon och kollegan Louise Ståhl ser fram emot hösten.?
— Det är nystädat och iordninggjort, alla är taggade och det finns en känsla av att ”nu drar vi i gång”, säger de.??
Christina Norman har följt med i nyhetsrapporteringen och är medveten om att det funnits och finns problem på sina håll. Men enligt henne går dagens situation inte att jämföra med tidigare kriser i sjukvården. Med 15 års erfarenhet som chefssjuksköterska har hon sett ett och annat.?
— Det här är inte det värsta läget i sjukvården som jag har varit med om. ?
Den största utmaningen hittills i år var rekryteringen inför sommaren. En del av lösningen när Christina Norman och chefssjuksköterskorna på de andra avdelningarna skulle lägga ett sommarschema, var en extra ersättning på 5 000 kronor per flyttad semestervecka. Flera sjuksköterskor valde frivilligt att bara ta ut tre veckor för att spara två till senare tillfälle.?
— Jag har fått ta många diskussioner om löner med sommarvikarierna, vi har inte betalat 24 000 till nyutexaminerade. Många har stått kvar vid sina lönekrav. Det märks att lönefrågan ligger kvar och lurar inför lönerevisionen i september och oktober, säger hon.