Inhyrda chefer ska reda ut kaoset i Varberg

Inhyrda chefer ska reda ut kaoset i Varberg
Varbergs sjukus hyr chefer för att reda ut kaoset. Arkivbild: Wolfgangus Mozart

Varbergs sjukhus tvingas hyra in chefer från Ledningsbolaget för att få ordning på turbulensen vid sjukhusets kirurgi- och ortopedikliniker.

Vårdfokus har tidigare skrivit om att akutmottagningen på Varbergs sjukhus tvingades stänga några dagar i januari på grund av motsättningar och samarbetsproblem med läkarna på ortopedi- och kirurgiklinikerna.

Arbetsmiljöproblem och konflikter med personalen ska enligt sjukhusledningen ha gjort situationen ohållbar för  Mikael Wulker-Symé, tidigare chef för verksamhetsområde 3, där bland annat kirurgi- och ortopediklinikerna ingår.

I början av april sade han upp sig från sin tjänst och nu har sjukhusledningen hittat hans ersättare. En ny verksamhetschef, Ulf Angerås, hyrs under sex månader in från konsultfirman Ledningsbolaget. Även Lars Ivarsson hyrs in från samma firma som stöd för läkarcheferna.

– Det blir en ökad kostnad, men i nuläget har vi bedömt att vi behöver ta in en extern ledning. En rekryteringsprocess tar tid och i nuläget är det oerhört viktigt att fortsätta skapa stabilitet inom verksamhetsområdet, säger biträdande sjukhuschefen Lena Johansson.

Förutom att skapa ordning och reda och jobba med arbetsmiljön ska de inhyrda cheferna fortsätta det redan påbörjade arbetet med att effektivisera och utveckla verksamheten, berättar hon.

– De ska samordna inom verksamhetsområdet, skapa god produktionsplanering, hög tillgänglighet och gott resultat, både när det gäller ekonomi och arbetsmiljö.

Ledningen förstärks också med en sjuksköterska. Ulrika Christensen, som i dag jobbar med att samordna ortopedin inom Hallands sjukhus, utökar sitt uppdrag och går in som verksamhetskoordinator för sjukhusets verksamhetsområde 3.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida