”Jag förstår Kristina Wallentin”
Kristina Wallentin var sjukhuschef på Varbergs sjukhus och såg sig tvingad att lämna sin post. "Konflikten mellan henne och läkarna hade länge varit tydlig", kommenterar Vårdförbundets ordförande i Halland.
Tre chefer på sjukhuset i Varberg har hastigt lämnat sina poster: chefen för medicinkliniken, chefläkaren och sjukhuschefen Kristina Wallentin. Det Vårdförbundets ordförande i Halland, Gunnel Persson, kallar för en häxjakt började efter att sjukhusledningen polisanmälde en läkare för journalintrång.
–?De polisanmälde en läkare, som visserligen inte var behandlande, men som hade fått i uppdrag från sin verksamhetschef att gå in i en journal. Varför ledningen beslöt att polisanmäla är oklart – om de fick rådet från någon att göra det eller inte, det vet jag inte, säger hon.
Läkaren friades från all misstanke, men efter den händelsen blev Kristina Wallentin hårt åtgången, både i lokal media och i sjukhusläkarnas nättidning. Där uttalar sig bland annat ordföranden i sjukhusläkarföreningen i Varberg, Thomas Zilling, som säger att han nu hoppas på en ny och mindre repressiv ledning med större vilja till dialog med medarbetarna.
Gunnel Persson har förståelse för att Kristina Wallentin valde att lämna sin post.
–?Det är svårt att leda auktoriteter. Jag tror att det är så enkelt som att läkare vill bli ledda av läkare – inte av sjuksköterskor eller av andra som de uppfattar befinner sig under dem i hierarkin. Konflikten mellan sjukhuschefen och läkarna har länge varit tydlig. Tills sist blev angreppen på henne personliga, och priset blev för högt både för henne och för hennes familj.
Fram till utgången av 2010 blir det sjukhuschefen på länssjukhuset i Halmstad, Anders Dybjer, som kommer att vara sjukhuschef även i Varberg. Hans uppdrag är nu att fortsätta med de besparingar som inletts. Nyligen presenterades ett åtstramningspaket som bland annat innehöll beslut om att slå samman kliniker till verksamhetsområden.
(Detta är en artikel ur tidningen Liv nr 5/09.)