Kontrollerande chefer kväver kreativiteten

Kontrollbehov kan vara att sätta sig över oviljan att äta och faktiskt ta av det framlagda kaffebrödet. Eller så kan utmaningen ligga i att avstå från bullen.

Emma Pihl, sjuksköterska, personlig coach och föreläsare, har skrivit boken Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov. Hon vet av egen erfarenhet vad en kontrollmänniska kan utsätta sig själv, och andra, för.

Hur har ditt eget kontrollbehov tagit sig uttryck?

–?Det var mycket i min ungdom som jag inte hade kontroll över, men jag upptäckte att maten och ätandet – det kunde jag i alla fall kontrollera. Jag kunde också styra min omgivning genom att inte äta. Jag fick uppmärksamhet och det blev uppståndelse kring att jag var så smal. Jag hittade en sak i det yttre som jag kunde kontrollera och det var en jättekick – tills jag en dag hade fastnat i ett beteendemönster som inte gick att styra.

Är alla kontrollmänniskor i någon mening?

–?Nej, många känner inte alls igen sig i beskrivningen. De ser kontroll som ordning och reda och tycker att det låter avundsvärt att kunna ha det i sitt liv. Kontroll är positivt – om det inte styr ens liv. När vi kan välja att ha kontroll är det bra, men om det handlar om att allt måste vara perfekt – då blir det en belastning.

Hur agerar en chef med kontrollbehov?

–?Genom att försöka ha total kontroll över sina medarbetare. En sådan chef är en belastning, inte bara för sig själv, utan även för medarbetarna eftersom kontrollen kväver deras kreativitet. Det är som i relationen mellan barn och föräldrar: medarbetare som är betrodda om att klara saker gör det också. När vi är betrodda, men samtidigt känner att vi har stöd – då fungerar vi bäst.

Varför blir man kontrollerande?

–?För att omvärlden ger uppskattning och beröm när vi har det välstädat hemma, eller när texten vi skriver är nära nog perfekt. Kontroll leder på det sättet till positiva känslor: Chansen för beröm ökar och risken för obehaglig kritik minskar. Barn som inte bara blir bekräftade för hur fint de gör eller hur duktiga de är – löper mindre risk att bli kontrollerande vuxna. I min bok skriver jag om hur viktigt det är att tillåta alla sorts känslor. Att vara arg, eller förbannad, och ledsen kan vara berättigat.

Går det att få kontroll över sitt kontrollbehov?

–?I stället för att försöka kontrollera människor, vädret eller börsen – sätt fokus på det du kan kontrollera: dina tankar om dig själv. Utnyttja din kontrollförmåga till något kreativt och ta makten över ditt eget liv genom att bli vän med ditt kontrollbehov. Och träna. Utmana din ångest genom att flytta tallriken en aning från den plats där den alltid ska stå. Försök att hitta ett mellanting mellan full kontroll och ingen kontroll alls. I stället för kontroll sju gånger per dag, försök att bara ha kontroll en gång per dag. Ta kontroll över kontrollbehovet och kompensera berömmet från andra med beröm från dig själv. ”Det är kaos i köket, men jag känner mig fullt tillräcklig när jag ligger på soffan.”

Det finns hopp alltså?

–?Absolut! Den största insikten är den att vi varje dag har möjlighet att göra medvetna val om hur vi vill att resten av vår framtid ska bli. För varje dag jag ställer tallriken någon annanstans erövrar jag ännu lite mer frihet.

Emma Pihl. Let go! Bli fri från ditt kontrollbehov (Forum förlag)

(Detta är en artikel ur tidningen Liv nr 1/2010.)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida