Landstinget tillsatte chefer utan att följa det nya samverkansavtalet

Trots att det finns ett nytt samverkansavtal så tillsatte landstinget i Uppsala två nya chefer utan att samverka med facket. Nu kräver Vårdförbundet och övriga fackliga organisationer skadestånd.

Det är två chefer, varav en på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som Vårdförbundet och de andra fackförbunden anser har tillsatts på fel sätt.

– Vi har precis kommit överens om ett nytt samverkansavtal, ändå tillsätter man två höga chefer utan samverkan, säger Agneta Wiberg, Vårdförbundets ordförande i Uppsala.

Ingen facklig organisation har fått delta i arbetet med chefstillsättningen.

– Den ena tillsättningen fick vi kännedom om när vi råkade se namnen i landstingets telefonbok. Den andra i ett e-brev från personaldirektören där hon kallade till MBL-förhandling om ”arbetsgivarens förslag”. Vi visste inte ens att tillsättningarna var på gång, säger Agneta Wiberg.

Skadestånd tidigare

Det är inte första gången som landstinget i Uppsala har agerat så här. För några år sedan fick de fackliga organisationerna stora skadestånd för att arbetsgivaren inte samverkade i samband med tillsättningen av landstingsdirektör och ekonomidirektör.

Även den här gången kräver Vårdförbundet och övriga fackförbund skadestånd av landstinget.

Den som har haft kontakterna med Vårdförbundet i den här frågan är förhandlingschefen Sylvia Nilsson. Hon är på semester och Vårdfacket har därför talat med personaldirektören Maria Englund. Hon vill inte säga mer än att hon har tagit emot kravet på skadestånd och att en förhandlingsdag är fastställd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida