Arbetstider

Nattkonferens om nattarbete

Nattkonferens om nattarbete
Konferensen börjar kl 22 på kvällen och håller på till 4-tiden nästan morgon. Arkivbild: Mosphotos

Vårdförbundet i Värmland bjuder in vårdchefer från landstinget och kommunerna till en arbetsnatt som ska ge både kunskap och känsla för hur det är att arbeta obekväm arbetstid.

19 januari 2016

Konferensen som hålls i Skoghalls Folkets hus den 18 februari startar kl 22 och håller på till 04.

– Vi vill att personalchefer och verksamhetschefer ska få mer kunskap om nattarbete och skiftarbete. Men vi vill också att de ska få känna hur det är att arbeta nattetid, säger Mårten Ohlsson, ombudsman på Vårdförbundet i Värmland.

Behövs mer kunskap

Idén föddes under de förhandlingar om nattarbete som Vårdförbundet haft med kommuner och landsting.

– Vi hade en del bra samtal, men tycker att det behövs mer kunskap om konsekvenserna av att arbeta natt, vilka effekter det får på hälsan om man inte får tillräckligt med tid för vila och återhämtning, säger Mårten Ohlsson.

Ledande experter på nattarbete

Nu har ett 60-tal inbjudningar skickats ut till konferensen som gästas av ledande experter på arbetstider och nattarbete. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är där, liksom Anna Anund från VTI (Voch Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Dessutom kommer nattarbetande medlemmar att berätta om sitt arbete.

– Vi kommer att kunna dela med oss av en hel del kunskap om nattarbete, men vi hoppas också att deltagarna själva ska reflektera över hur de fungerar under natten. Blir de hungriga, sömniga, mindre uppmärksamma, säger Mårten Ohlsson.

Vårdförbundet bjuder på kaffe och nattmat.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida