Nu hörs skratt från fikarummet igen
Självmordsuppdrag. Det var kaos på akuten. Det visste inte Monika Söderholm när hon tillträdde som vårdenhetschef.
Krisen på akuten vid Linköpings universitetssjukhus har varit en följetong i tidningarna det senaste året. 2009 tog politikerna bort möjligheterna till lokala arbetstidsmodeller och sedan var det som om akutmottagningen befann sig i fritt fall. Det skrevs om 70-procentig personalomsättning och anställda som inte orkade längre.
— Bland personalen fanns en stor bitterhet och de hade inget som helst förtroende för cheferna. Nyanställda blev antingen lika bittra — eller så slutade de raskt. När jag kom för två år sedan var det massuppsägningar på gång, säger Monika Söderholm.
Hon hade erfarenhet som verksamhetsutvecklare, som implementerare av Lean och som coach till ledningsgrupper. Och hon hade en stark vilja att genomföra sådant hon tagit på sig. En beslutsamhet som behövdes för att kunna vända situationen. För vände den gjorde hon.
— Ett tag kändes det som om jag slogs mot alla, bitter personal och landstingets högsta ledning som hela tiden sa nej när jag försökte få dem att inse att akuten behövde högre bemanning.?Argumentet utsliten perso-nal räckte inte. Ledningen sa ja först när Monika Söderholm, med hjälp av ekonomer, tagit fram siffror som visade att det inte skulle kosta mer att öka bemanningen och införa ett anpassat schema.
De sparar pengar genom att slippa använda bemanningsenheten och genom ett schema som innebär arbete två helger av fem, utom under sommaren. Då gäller varannan helg. Det ger en överkapacitet och korttidsvikarier med kvalificerad övertid behöver sällan ringas in. Dessutom har andelen undersköterskor utökats. ”80 procent av det sjuksköterskorna gjorde kunde undersköterskor göra”, säger Monika Söderholm.
47 heltidstjänster har blivit 51 och vårdenhetschefen leder inte längre en arbetsplats i kaos.
— Jag kan delegera och satsa på kompetensutveckling. Alla som vill får ett eget ansvarsområde som de får tid att utveckla, och nästa år startar vi en sjuksköterskemottagning som innebär mer självständiga arbetsuppgifter för sjuksköterskorna, säger hon.
Stress, sjukskrivning och personalomsättning har minskat drastiskt och personalen skrattar i fikarummet igen. Är Monika Söderholm kvar när sjuksköterskemottagningen öppnar?
— Jag fick chansen att visa att det går att vända kaos till arbetsglädje. Det ligger en utmaning i att förvalta det vi har skapat, men jag är ingen förvaltare och kanske vill jag ha nya utmaningar. Mitt förordnande går ut om två år. Längre har jag inte tänkt.