Ny förening vill förbättra vården med kunskap

Ny förening vill förbättra vården med kunskap
Ordföranden för Forum för Health policy, Thorbjörn Larsson, vill förse vårdens beslutsfattare med kunskapsunderlag. Foto: Kajsa Kax Wåghals

Vårdalstiftelsen läggs ner och Forum för health policy blir en ideell förening där Vårdförbundet ingår i styrelsen.

25 februari 2014

Forum för health policy vill göra skillnad för beslutsfattare inom hälso- och sjukvård genom att ta fram underlag byggda på kunskap.

– Vi ställer frågor som: hur ska vården organiseras, hur ska ledarskapet se ut, är det givet att valfrihet är lösningen på alla problem, och är det givet att kvalitetsregister alltid är bra? Vi försöker hitta frågor och svar som intresserar beslutsfattare inom vård och omsorg, säger Thorbjörn Larsson, ordförande för Forum för health policy.

Föreningen startades som ett nätverk 2011 på initiativ från Vårdalstiftelsen som även den har haft som mål att stärka forskning och kunskapsutveckling genom att bjuda in beslutsfattare och forskare till dialog. I juni 2015 läggs Vårdalstiftelsen ner.

Även internationell kunskap

Kunskapsunderlagen som tas fram av forskare och i diskussioner är både svenska och internationella, säger Thorbjörn Larsson.

– Vi tycker det är viktigt att även se utanför Sverige. Det är inte alls säkert att svensk sjukvård är bäst i världen eller har de bästa lösningarna.

Han anser att för mycket som görs inom vården bygger mer på gamla vanor än på ny kunskap. Som att inte ta vara på patienternas kunskap till exempel.

– Det gör man inte trots att man vet att om patienterna involveras blir vården bättre. Det är en stor framtidsfråga för vården.

Inga särintressen

Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, är en av dem som ingår i styrelsen för Forum för health policy. Andra medlemmar är Famna, Astra Zeneca och Socialstyrelsen. Ordföranden uppskattar blandningen.

– Jag är mån om att det ska vara kunskap och inte särintressen som förbättrar vården.

Ett av Forum för health policys pågående projekt heter Verktygslåda för kvalitet i äldreomsorgen – konkreta och evidensbaserade metoder och metodik för äldreomsorgen. Rapporten beräknas vara klar i mars och publiceras då på forumets hemsida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida