Nya vindar på vårdcentralen

Kvinnor och barn är särskilt välkomna till den nya vårdcentralen på Hisingen i Göteborg. Affärsmässigt — men också för att kvinnor får sämre vård än män.

28 juli 2010

Valfrihetens vindar blåser över primärvården i Göteborg. För snart ett år sedan infördes vårdvalet, och 30 privatdrivna vårdcentraler har öppnat. Det har fått stopp på köerna, men konkurrensen ställer krav på marknadsmässigt tänkande.?

För cheferna i den offentligt drivna primärvården gäller det att hänga med, och att få med sig personalen i vad som krävs. För att klara det erbjuds ledarskapsprogram med inriktning på företagande. De måste lära sig vad konkurrens på öppen marknad innebär. Det räcker inte längre att vara en vårdcentral nära dig. Nu gäller det att kunna erbjuda något som inte andra har för att få patienter att lista sig.?

— På försök har vi i den offentliga primärvården haft en professionell styrelse i fyra år. Den är alltså opolitisk och det har varit mycket bra och utvecklande. Även om vi har haft ett bra samarbete med politikerna så kräver en styrelse med erfarenhet från näringslivet så mycket mer, och det är stimulerande. De vet vad som krävs för att driva affärsverksamhet.??

Det säger Ann-Christine Baar, primärvårdsområdeschef, som ska starta en ny vårdcentral. Det har hon gjort förr, men nu måste hon tänka på vad marknaden behöver och då gäller det att nischa sig. Det var så hon tänkte när hon fick idén att öppna en vårdcentral som i första hand vänder sig till kvinnor och barn. ?

— Jag har jobbat väldigt länge inom primärvården och vet att många av våra patienter är barn, och att de som oftast följer med barnen är mammorna, säger hon.?

Den nya vårdcentralen, som slår upp portarna i september, är belägen på Hisingen, i det gamla varvsområdet Eriksberg. Ett attraktivt läge alldeles intill vattnet, men ännu viktigare: i närheten finns ett nybyggt bostadsområde dit unga barnfamiljer gärna flyttar. ?

— Vi blev glada när vi fick möjlighet att öppna i ett område där ingen har etablerat sig. Men det räcker inte. Vi måste också fundera i termer av vad de boende kan ha för behov som inte redan är tillfredsställda.??

Därav inriktningen mot kvinnors och barns hälsa. Ann-Christine Baar tror att den kan locka kunder, men det är inte bara därför hon tycker att idén är bra. ?

— Jag har gått utbildning i jämställd vård och är medveten om genusperspektivet. Generellt sett får kvinnor sämre vård än män. Jag grunnade på det och på behovet av en konkurrensfördel, och så föddes idén. Jag testade den på arbetsgruppen, som tyckte att den verkade lovande, och på min chef, som sa: Kör!?

Men männen då? Om de vill söka sig till vårdcentralen i Eriksberg — får de inte komma då??

Såklart får de det. Vårdgivare kan inte riskera att kallas diskriminerande.?Och en kund är en kund även om det är en man…??

—När vi för några år sedan drev livsstilsprojekt märkte vi att det var kvinnorna som kom och som tog chansen att ändra sin livsstil. Gubbarna ramlade in efterhand, motiverade av kvinnorna. Det är så vi tänker om den nya vårdcentralen också. Vi tror att kvinnorna kommer att ta med sig sina män, säger Ann-Christine Baar.?

Hon har inte bara gått på kurs i jämställd vård, hon är också medlem i 1,6 miljonersklubben, en förening med kvinnohälsa på agendan. Hon vet att kvinnor får billigare mediciner, att de måste vänta längre innan de får vård och att det saknas kunskap om deras specifika sjukdomar. Därför förtjänar kvinnor en vårdcentral som är bra på just deras behov.?

— Även om inte vi är extra bra på kvinnors hälsa från början ska vi lära oss och bygga upp vår kunskap i mötet med dem som kommer till oss.??

Inriktningen mot reproduktiv hälsa ska vara tydlig och det kommer att finnas specialister på områden som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet, inkontinens och klimakteriefrågor.?

Kontinuitet är också ett konkurrensmedel. Ann-Christine Baar berättar att en hel del sjuksköterskor har gått över till privata vårdgivare för att de har erbjudits högre lön. Men att många också har kommit tillbaka när arbetsvillkoren visade sig vara sämre. Konkurrensen tvingar de offentliga arbetsgivarna att vässa sig, också för att behålla personal.?

Två år har Ann-Christine Baar på sig för att bevisa att hennes idé är bra. Då ska vårdcentralen vara lönsam. Hon förväntar sig hårt slit, och det känns lite pirrigt, erkänner hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida