Patient utsattes för fara på grund av bråket i Varberg

Konflikterna i Varberg har lett till att Socialstyrelsen har beslutat granska sjukhuset. I dag fick myndigheten en anmälan enligt lex Maria om en patient som sövdes, men fick väckas för att operatören skulle på ett möte med sjukhuschefen.

26 april 2011

Konflikterna på Varbergs sjukhus innebär inte bara problem för personalen – även patienter har utsatts för onödiga risker. I dag fick Socialstyrelsens tillsynsenhet i region sydväst ta emot en lex Maria anmälan från sjukhuset om en felbehandling.

En patient med bruten överarm sövdes inför operation, men när operatören tillkallades meddelade han att han inte kunde komma på grund av ett möte med sjukhuschefen som skulle äga rum en timme senare. Narkosläkaren väckte patienten som sövdes ned på nytt två timmar senare – då operationen verkligen genomfördes.

Väckningen orsakade en mindre blödning i patientens svalg. Eftersom händelsen innebar en ökad risk för patienten vill sjukhuset att Socialstyrelsen granskar händelsen.

Törs inte kritisera

I flera artiklar har Vårdfokus berättat om konflikterna på sjukhuset i Varberg. Det började redan för ett par år sedan när en läkare polisanmäldes för journalintrång och chefer – däribland förra sjukhuschefen Kristina Wallentin – hoppade av.

– Vi är varandras arbetsmiljö och våra medlemmar på sjukhuset i Varberg mår inte bra av allt som händer där, säger Gunnel Persson, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Halland,

Ingen medlem har framfört några direkta klagomål till henne. Hon tror inte att man så gärna gör det när det gäller den egna arbetsplatsen och de egna kollegerna. För Gunnel Persson själv är det lättare att ta bladet från munnen.

– Det finns en klick läkare på ortoped- och kirurgklinikerna som tror att de kan göra vad som helst. Men det är en ledningsfråga också – och då menar jag inte bara sjukhusledningen utan chefer i linjen. Det är patientens behov som ska styra vården och det går inte an att härja fritt på det här sättet, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida