Skolsköterskor i Umeå saknar förtroende för chefen

”Det är inte något fel på våra medlemmar, problemet finns någon annanstans”. Det säger Vårdförbundets ordförande i Västerbotten Johan Larson apropå det brev som skolsköterskorna i gymnasieskolan har skrivit till kommunen.

I måndags damp ett brev ned till gymnasiedirektör, personalchef och personaldirektör samt politiker i Umeå kommuns gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. Där skriver sju skolsköterskor att de inte längre har förtroende för sin verksamhetschef.

Kränkningar och mobbning

De är missnöjda med den psykosociala arbetsmiljön där de anser att verksamhetschefen har en avgörande roll. ”Vi kan inte stillatigande se på hur kollega efter kollega utsätts för kränkningar och mobbning”, skriver de.

– Situationen är allvarlig och det har inte arbetsgivaren insett. Gymnasiedirektören låtsas vara omedveten, men arbetsmiljön för skolsköterskorna är under all kritik, kommenterar Vårdförbundets Johan Larson.

Det handlar inte om enstaka händelser. Han berättar att medlemmar har känt sig kränkta och utsatta på olika sätt, en del har slutat sina anställningar och flera mår fruktansvärt dåligt. Han tycker att arbetsgivaren har hanterat detta oerhört tafatt.

Ohälsosam arbetsplats

Johan Larsson anser också att skolsköterskornas brev vittnar om en syndabockskultur skapad av ledningen och att verksamhetschefen Åse Theorin där har ett stort ansvar. Där finns exempel på ”härska genom att söndra-teknik”; en överdriven kontroll har bedrivits av hur skolsköterskorna har utfört sina arbetsuppgifter, något som har påverkat arbetsmiljön negativt, säger han. Resultatet har blivit en ohälsosam arbetsplats med negativa effekter även för eleverna.

– Ledarskapet har under många år varit under all kritik och det handlar inte bara om verksamhetschefen. Arbetsgivaren har inte kunnat hantera situationen, man har inte förstått allvaret.

Arbetsgivaren, Umeå kommun, har under åren provat olika lösningar. Nyligen tillsattes en chefsskolsköterska, men det löste inte problemen, vilket inte Johan Larson tycker är så konstigt.

– Det är svårt för en person som är ny och inte känner vare sig organisation eller personer att se vad som är problemet.

Ser allvarligt på situationen

Gunnar Olofsson som är skoldirektör och chef för gymnasieutbildningen ser allvarligt på de påståenden om kränkningar och mobbning som skolsköterskorna beskriver i sitt brev.

– Vi har känt till att det finns åsikter om samarbetsklimatet och har försökt arbeta med det inom skolhälsovården.

Om han ser någon lösning på problemet vill han inte svara på i dag.

– Nu ska vi träffa Vårdförbundet på fredag och samtala med dem och ta reda på vad som ligger bakom. Jag vill inte förekomma det samtalet, säger Gunnar Olofsson.

Hoppas på bra lösning

Även Johan Larson sätter sitt hopp till morgondagens möte mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet.

– Vi kommer att gå till botten med hela situationen och försöka hitta en bra lösning. Dit vill vi nå i dialog, att stänga arbetsplatsen är den allra sista utvägen och det vill vi undvika.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida