”Ta vara på semesterenergin”

”Ta vara på semesterenergin”
Målbilder. Sjuksköterskorna Maja Asperen och Louise Ståhl har, liksom chefssjuksköterskan Christina Norman (t v), ledigheter och resor att se fram emot i höst. Det är helt i linje med coachen och företagssköterskan Camilla Grimsby Kleins råd i artikeln. Foto: Anna Simonsson

Samla ihop arbetslaget genom konkreta mål att sikta mot. Det råder Camilla Grimsby Klein, företagssköterska med chefsbakgrund och coach med fokus på ledarskap.

Den energi som rusar in i lokalerna efter semestern är värdefull, tycker Camilla Grimsby Klein. För chefer är det ett gyllene tillfälle att se och lyssna på medarbetarna.

— Alla är glada över att återse varandra, ta vara på det, säger hon.

Hösten är också en bra tid att plocka upp projekt som påbörjats under våren och se till att de fortlever.

Men säg den solbränna som inte bleknar. När augusti övergår i september och tempot skruvas upp är det lätt att hamna i gamla negativa cirklar, menar hon.

— Det måste också vara tillåtet att känna att det har varit tungt att komma tillbaka från semestern.

Kanske har tankar funnits om att byta jobb.

— Det är naturligt att ha en svacka efter semestern. Om den håller i sig länge och det inte alls känns kul att gå tillbaka till jobbet behöver du fundera över dina val och vad som ligger till grund för att du en gång valde det här yrket och den här arbetsplatsen. Stäm av om verkligheten svarar upp mot de målen, säger hon.

Rådet i det fallet är att tänka över vad som kan behöva förändras för att nå den inre målbilden. Med alla krav som ställs på en chef kan det var skönt att prata med någon, till exempel i företagshälsovården.

För att samla sina och arbetsgruppens krafter är det viktigt att ha mål att sikta mot, både i jobbet och på fritiden, tycker hon. En konferensdag på jobbet, kanske en weekendresa på fritiden.

Hösten är också en tid för uppföljande medarbetarsamtal. När Camilla Grimsby Klein var nybliven chef ställde hon frågan ”Har du några råd att ge till mig som chef?” till sina medarbetare, men ingen vågade svara.

— Men när jag ändrade frågan till ”Vad är det viktigaste som jag bör ägna de närmaste månaderna åt?” så kom massor med intressant input. Det är ett av mina bästa råd till ledare, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida