Tur och retur på toppen

Tur och retur på toppen
Ett bättre klimat mellan höga tjänstemän och ökad förståelse från politikerna fick Lena Johansson att tacka ja till att bli sjukhuschef. Foto: Anders Andersson

Sjuksköterskan Lena Johansson har nyligen tillträtt som sjukhuschef på Hallands sjukhus. Men inte utan vånda.??

31 juli 2013

När Lena Johansson första gången fick frågan om hon ville bli sjukhuschef sa hon nej. Andra gången var hon tvungen att ta sig en ordentlig funderare. Hon hade faktiskt lämnat uppdraget som biträdande sjukhuschef för att förutsättningarna att göra ett bra arbete saknades.?

Nu har hon sagt ja till toppjobbet och ser framtiden an med tillförsikt. Hon känner att hon har stöd både inom och utanför organisationen, nödvändigt som sjukhuschef.??

I en intervju i Vårdfokus i slutet av förra året, när Lena Johansson fortfarande var biträdande sjukhuschef, sa hon att hon knappast skulle komma att vinna något popularitetspris under 2013. Budgetunderskottet var 130 miljoner och ett minskat antal vårdplatser, sammanslagningar och stängningar av kliniker väntade.?

— Något sådant pris tror jag fortfarande inte på. Vi har genomfört flera tuffa beslut. Men vi har en helt annan dialog med uppdragsgivaren och förutsättningarna att klara uppdraget har blivit rimligare, säger hon.??

Så mycket mer vill Lena Johansson inte säga. Inget är bestämt, men hon ser en ökad förståelse hos politikerna för specialistsjukvården och det lutar åt lite rimligare ekonomiska ramar och mer relevanta uppdrag. ?

I intervjun för ett halvår sedan kallade hon sjukhuschefsjobbet för en fallucka. ??

Hur ska du undvika att den öppnar sig??
— Jag jobbar på och gör mitt bästa. Går det inte hoppas jag att jag förmår kliva av innan luckan öppnar sig. Jag tänker inte stånga min panna blodig. Bara näst­intill.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida