Chefslöner

”Våga ta plats i eget lönesamtal”

”Våga ta plats i eget lönesamtal”
Foto: Istockphoto

Ny statistik visar att vid 55 års ålder planar löneutvecklingen ut för chefer och ledare i vården.

Vårdförbundets lönestati­stik för 2016 visar att löne­utvecklingen i landsting och kommuner för samtliga medlemsgrupper var 3,7 procent. För chefer och ledare var ökningen lägre: 3,5 procent i landstingen och 3,6 i kommunerna.

??Torbjörn Severin, en av Vårdförbundets tre chefsspecialister, träffar ofta chefsmedlemmar och en av de frågor som ofta kommer upp är att det är svårt att tala för sin egen löneökning.

?— De är både arbetsgivare och medarbetare och när de har argumenterat för sin personal finns inte mycket löneutrymme kvar. Då har de svårt att tala i egen sak, säger han.?

Ett annat dilemma är att nyanställda kommer in på löner som är i nivå med erfarna kollegers.

?— Många av våra medlemmar har varit chefer länge, medan deras överordnade chefer har bytts ut. Det innebär att lönesättande chefer inte ser deras utveckling och därmed visar de inte sin uppskattning genom att ge högre lön, säger Torbjörn Severin.?

Han möter också frustrationen hos dem som ser att yngre chefer med kort erfarenhet får betydligt högre lön.

??Ska man då byta jobb, även om man trivs och gör en bra insats?

?— Ja, det kan vara rätt ibland. Gör något av frustrationen och bestäm dig för att byta till en arbetsplats där du blir värderad utifrån den duktiga chef du är, svarar Torbjörn Severin.?

Men det kan vara rätt att stanna också.

?— Vi kan inte förhandla för chefer i lönesamtalen. Men vi kan peppa dem att våga ta plats, berätta vad de levererar, både när det gäller trivsel och verksamhets­utveckling.

Vårdförbundets statistik landsting

Högsta ökningen:

Halland: 4,8 procent

?Lägsta ökningen:?

Uppsala: 2,4 procent?

Medianlön: 41 600 kr/mån

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida