Vårdförbundet i Skåne räds inte nye sjukhuschefens hårda nypor

Vårdförbundet i Skåne räds inte nye sjukhuschefens hårda nypor
Civilekonomen Jan Eriksson lämnar posten som sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset för att senast i juli bli högsta chef för universitetssjukhuset i Skåne. Foto: Marie Ullnert

Medan läkarna sagt blankt nej till Jan Eriksson som ny högsta chef för Skånes universitetssjukhus har Vårdförbundet i Skåne inte haft några invändningar. Den nye sjukhusdirektören har gjort sig känd som en chef med hårda nypor. Hade det inte blivit han skulle det ha blivit någon annan med samma rykte, resonerar förbundet.

13 februari 2012

I fredags offentliggjordes att nuvarande sjukhusdirektören vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, civilekonomen Jan Eriksson, blir ny sjukhusdirektör för Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund.

Läkarna i Skåne har protesterat mot utnämningen av Jan Eriksson. Vårdförbundets lokala styrelse har valt att inte förklara sig oeniga med arbetsgivarens förslag.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne, vet inte riktigt vet vad som ligger bakom läkarnas kritik, men han anar han att det är just ryktet om de hårda nyporna som de har reagerat på.

– Jag har hört att läkarna är rädda för ett väntande stålbad. Frågan är: Om vi får en chef som inte tar itu med ekonomin – hur går det då? Att Jan Eriksson sedan inte är läkare utan civilekonom har mindre betydelse än hans duglighet som chef för oss inom Vårdförbundet, säger Mats Runsten.

Erfarenhet av hans hårda nypor

En som har erfarenhet av Jan Erikssons hårda nypor är Marita Tenggren, ordförande för Vårdförbundet avdelning i Västra Götaland. Och hon gråter inga tårar över att Jan Eriksson lämnar Sahlgrenska universitetssjukhuset, där han varit högste chef sedan 2005.

– Vår arbetsmiljö är förfärlig i kölvattnet efter honom. Sahlgrenska har alltid gått back, och även om Jan Eriksson har lyckats hålla en nollbudget två år i rad, så är det våra medlemmar som har betalat priset. Och det priset är högt, säger hon.

Mats Runsten har inte hört att arbetsmiljön på Sahlgrenska är förfärlig, men säger att fackens möjligheter att påverka valet av ny sjukhusdirektör har varit begränsade. Dessutom är han inte säker på att det är möjligt för en mer mild chef att göra det som måste göras i Skåne de närmaste åren.

Halv miljard back

– Nyligen kom beskedet att Skånes universitetssjukhus ska spara nästan en halv miljard – vilket är ett omöjligt uppdrag, även för en chef med hårda nypor. Vården i Skåne är underfinansierad. Den nya sjukhusdirektören har en del att bevisa. Att beslutsfattarna i regionen har prioriterat en person med hårda nypor lyser igenom i rekryteringen. Hade det inte blivit Jan Eriksson så hade det blivit någon annan med samma rykte, säger han.

Marita Tenggren å sin sidan hoppas att den som tar över efter Jan Eriksson på Sahlgrenska universitetssjukhuset ska ha ett större fokus på vård än vad Jan Eriksson har haft.

– Jag hoppas också på en sjukhusdirektör som inte ser sjuksköterskor som utbytbara och på att vi får större utrymme i de grupper där besluten tas, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida