Vårdförbundet tränar palestinska sjuksköterskor i ledarskap

Nästa vecka inleder Vårdförbundets Stockholmsavdelning ett treårigt projekt för att stödja sin palestinska motsvarighet i utvecklingen till en stark demokratisk organisation.

– Det ska bli jättespännande samtidigt som det är väldigt ansvarsfullt. Jag ska leda en workshop i ledarskap och förhandling, säger Anette Johansson vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Idén växte fram

Det var 2007 som Vårdförbundet bad sin Stockholmsavdelning att bli faddrar för ett projekt i Palestina för att hjälpa PNNA så att den kan bli medlem i sjuksköterskornas internationella organisationen, ICN. Palestinian National Nurses Association är en organisation för sjuksköterskor och barnmorskor.

Året därpå åkte Anette Johansson och Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk till Palestina för att föra diskussioner med PNNA, diskussioner som fortsatte förra året både via e-post och besök. Idén växte fram om ett projekt för att stödja organisationen i utvecklingen till en stark demokratisk decentraliserad organisation.

LO-TCO bidrar

Vårdförbundet har fått pengar från LO-TCO biståndsnämnd för att mellan 2010 och 2012 genomföra en serie workshops med temat ” Organizational Development and Leadership Training” och för att stödja PNNA ekonomiskt så att de kan ha ett litet kansli.

Workshops kommer att ordnas tre gånger per år, med början nästa vecka. Då kommer förutom Anette Johansson, som åker dit som expert, både Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund, Ingrid Frisk och förbundsombudsman Maria Hallén att vara på plats.

Berättar på hemsidan

–  Anna-Karin Eklund och Ingrid Frisk ska inviga och inleda workshopen, och sedan tar jag över. Förutom att PNNA kommer att ha nytta av vårt besök så kommer jag att lära mig mycket, säger Anette Johansson.

Från fredag planerar hon att i text och bild fortlöpande berätta om arbetet på Stockholmsavdelningens hemsida.

Besöket avslutas den 14 februari.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida