Vid 43 var han passé

Vid 43 var han passé
Michael Strauss

Michael Strauss blev åldersdiskriminerad — nu driver han ett företag som hyr ut senior kompetens.

29 september 2010

Mitt under anställningsintervjun stoppade rekryteraren samtalet och sa: ”Jag är ledsen, men vi söker en annan profil — det här är ett ungt gäng.” Då var Michael Strauss 43 år och hade haft flera chefsjobb inom it-branschen.?

Sedan sex år tillbaka är han verkställande direktör för bemanningsföretaget Go veteran som hyr ut senior kompetens — främst inom vård, lager och logistik samt försäljning och service. Det är inom de branscherna det är lättast att hitta uppdrag till seniorer — om man nu kan kalla dem som har fyllt 40 för det.

Michael Strauss hyr ut arbetskraft till företag som inser att kunder kan få lika bra service från en vuxen person som från en junior, som han uttrycker det.?

Eller till vårdgivare som behöver erfarna specialistsjuksköterskor. Arbetsgivare inom vården är inte särskilt behäftade med fördomar mot personer som har passerat 40 eller 50, anser han. De vill gärna ha någon som varit med ett tag, som lätt kan smälta in i en arbetsgrupp och som direkt kan ta sig an patientarbetet.

Både inom vård och service är ålder och erfarenhet en tillgång. Värre är det för dem som vill arbeta inom journalistik och reklam.??

— När jag blev avvisad på grund av min höga ålder vid 43 fick jag verkligen upp ögonen för att vi lever i ett åldersdiskriminerande samhälle, och det förvånar mig att det inte är mer uppmärksammat. I snart två år har vi haft en lag som förbjuder åldersdiskriminering, men inga journalister skriver om den ungdomsfixerade arbetsmarknaden, säger Michael Strauss.??

Han funderar över vad det beror på att vi svenskar är så fördomsfullt inställda till erfarenhet och hög ålder. Om det nu är ett specifikt drag för oss. Spekulationerna startar med vikingatiden och ättestuporna, gör ett skutt över till dureformen, och slutar vid en tanke om att politikerna har klumpat ihop oss till en sorts grå massa och att vi därför gör allt vi kan för att försöka kategorisera varandra.?

— I Sverige är det beigt att vara över 45, men kommer du till USA eller Asien och vill ha en högt uppsatt position blir du hemskickad om du inte har fyllt 60.?

Ett annat, och kanske mer relevant särdrag med dagens Sverige, än det faktum att vi en gång rövade till havs, är våra personnummer. Michael Strauss anser att kravet på att alltid ange vilket år man är född styr oss mot ökad åldersfixering. På bemanningsföretaget utbildar de arbetssökande att skriva tematiska cv:n i stället för kronologiska.?

— De flesta börjar med att ange ålder och fortsätter sedan med vad de hade för sommarjobb 1971. Men söker du jobb som journalist är det kanske inte intressant för en arbetsgivare att veta att du skopade glass den sommaren. Skriv att du har jobbat med service i stället.?

Han säger sig märka en ökad efterfrågan på uthyrd personal, också på senior sådan, och har en teori om vad det kan bero på.?

— Privata vårdgivare, som är de som främst efterfrågar våra tjänster, är proffs på vård — inte på personalfrågor eller på administration. Dagens effektivitetskrav gör att de måste satsa alla resurser på kärnverksamheten vård, och då lejer de gärna ut sådant som bemanning och rekrytering.??

Att det svenska samhället kommer att ändra sin syn på vilka som är för gamla för arbetsmarknaden är han helt övertygad om. Något annat har vi inte råd med.?

— Det gör stor samhällsekonomisk nytta att anpassa arbetsmarknaden så att den omfattar hela den vuxna befolkningen. Får vi inte in även dem som har fyllt 40 i produktionen kommer vi att hamna långt ner i välfärdsligan.

Så tycker arbetsgivare om seniorer:

Tummen upp

  • erfarenhet
  • rutin

Tummen ned  

  • ovana vid ny teknik
  • inte så lyhörda för förändringar 
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida